2018-04-10
华星冰室, 系香港人眼中一D都唔陌生, 对游客就更视佢为景点之一啦~ 一个以香港文化特色为题, 卖港式传统食物的餐厅。但呢类型餐厅系香港愈开愈多, 开始有D 偏离个种人情味的冰室, 而是商业味浓厚的食肆。不过呢样唔怪经营者, 而是整体社会风气的转变变化, 令呢一个「经营」只在乎于经营。讲多左添, 系时候返今次正题XD今次去左湾仔呢间华星冰室, 平日去你都唔洗旨意一去到就有位, 你唔等返半个钟都唔洗入~ 今次好彩星期日下午茶时段, 咁岩人不多, 一去到就顺利坐左系卡位~ 唔错唔错~之后, 我地都无拣左咩特别野, 就食冰室最普通的常餐, 当然. 都系个句, 愈简单嘅野愈难整得好食~!.常餐有餐包, 蛋, 火腿, 叉烧意粉/通粉, 再加热饮, 共$45.. 贵就唔叫贵, 价钱一般~我就叫左太阳蛋, 我朋友就炒蛋, 我就叫左叉烧意粉, 佢就叫左叉烧通粉你问我味道,我会觉得不过不失,味道很正常,无咩特别个炒蛋味道同一般茶餐厅差不多,但滑身少少餐包反而几好食,唔会系干净净个种意粉就意粉,叉烧就唔太老,ok啦整体我只可以比到ok啦,无咩特别~ 或者可能要食特别小食之类先知呢间野真系好唔好食挂?但常餐
你问我味道,我会觉得不过不失,味道很正常,无咩特别
个炒蛋味道同一般茶餐厅差不多,但滑身少少
餐包反而几好食,唔会系干净净个种
意粉就意粉,叉烧就唔太老,ok啦
整体我只可以比到ok啦,无咩特别~
或者可能要食特别小食之类先知呢间野真系好唔好食挂?
但常餐黎讲,一般啦😂
咁多人食,我会多小小期望only