2018-02-04 10607 浏览
今晚去咗新城市广场睇X'mas 装饰,谂唔到有咩食,喺openrice见到呢间食法式甜品嘅餐厅,虽然我唔系太好甜品,不过佢同平时果d唔同,都想留下肚试下。我哋一去就有位,餐厅分两边,一边系店舖入面,另一边喺商场扶手梯下面,位置比较open,我吔就系被安排坐呢度!餐本身系有set dinner,但我哋唔多啱食,所以散叫,一份加钱转餐,有个沙律同饮品。蘑菇忌廉汤好多蘑菇粒,都k~法式洋葱汤劲多洋葱令到个汤味道好香甜浓郁,可惜味道较咸。Mango & Jasime Bouquet茉莉花香清清地加埋少少芒果味,几好味!My first Tea呢个茶系男友求其点,佢仲以为系冻嘅㖭!哈哈!味道有d似曾相识,但sorry真系讲出系咩味!不过呢个茶特点系冇咖啡因,饮咗唔会训唔著。沙律沙律最紧要食材新鲜,青瓜、蕃茄仔同菜都合格。个汁都唔错,少少酸,食咗几开胃。黑松露酱炒杂菌味道正常,不过不失。巴黎火腿蘑菇扁意粉配蛋黄忌廉汁我个人比较喜欢茄汁意粉,因为食起上嚟冇咁济,不过呢度冇乜得拣。卖相一般,味道还可以啦!因为男友偏好扁意粉,放弃咗另外一款长通粉。香煎带子海虾伴炒薯及菠菜配柠檬香草汁带子煎得太熟,食落有
蘑菇忌廉汤
好多蘑菇粒,都k~
法式洋葱汤
劲多洋葱令到个汤味道好香甜浓郁,可惜味道较咸。
Mango & Jasime Bouquet
茉莉花香清清地加埋少少芒果味,几好味!
My first Tea
沙律
黑松露酱炒杂菌
味道正常,不过不失。
巴黎火腿蘑菇扁意粉配蛋黄忌廉汁
因为男友偏好扁意粉,放弃咗另外一款长通粉。
香煎带子海虾伴炒薯及菠菜配柠檬香草汁
带子煎得太熟,食落有d老。海虾爽弹但冇虾味,明显系急冻虾。反而炒薯同菠菜几好味,薯仔切片再煎够香口,同个汁都几夹。
树苺柚子法式泡芙
我专登留肚食甜品,点知都冇乜得拣,因为就黎打样,所以好多款卖晒就冇。
呢种长条型嘅泡芙,法国人称佢为éclair,意思系“闪电”,所以又叫做闪电泡芙。
外层充满酸酸嘅树苺味,中间一层忌廉加入柚子,有香浓柚子味,口感清新,食多啖都唔会腻。
2018-01-02