2018-01-13
系香港,上海餐厅多得很,就算连锁既都有一大堆,今次选择上海婆婆,第一次试菜,我觉得佢地食物平平无奇,无咩大惊喜,只能说是一顿不过不失既晚餐。今晚既晚餐总共叫左6款𩠌菜。首先有蟹粉小笼包,我略嫌皮唔够薄,师傅整馅料时压得过实,所以肉既口感有点结实,汤汁虽然尚算热乎乎,但唔够鲜甜,有d失望。再来冷盘四小拼,当中我只系食过肴肉、小排骨,味道尚可,但另外二款卖相唔吸引,所以试都唔想试。砂锅腌笃鲜真系一个败笔,首先个汤好咸,唔热,觉得自己似饮紧茶记例汤,无诚意,一定唔会再叫呢个汤类呀!再来雪菜肉丝炒年糕,呢个咁简单既菜都好难整得难食既。之后个担担面味道有啲辣,如果钟意浓味嘅朋友都应该会觉得OK,最后一味就系皮蛋豆腐,豆腐用既系超市买嘅即食豆腐,相信成本应该好平,所以唔建议order。总括来说,呢一餐一定唔系物超所值,短期内应该唔会再去帮衬。
总括来说,呢一餐一定唔系物超所值,短期内应该唔会再去帮衬。