2023-09-25
潮洲菜老字号,酒楼地方好大,唔迫夹,但环境嘈杂,人手不足,中午12点半烧卖已经售罄,唔知系因为餐厅准备不足,还是用餐当日个别情况。《$1380 午市自选套餐-六位》套餐包点餐纸上4款小菜+6款点心《卤水鹅肉拼盘》⭐闻说佳宁娜既卤水胆已经超过40年历史,今日一试,卤水味几香,但唔浓。材料唔知系咪卤得太短时间,唔太入味,豆腐色水仲系白雪雪。鹅肉嫩滑,肥瘦适中。但以开左几十年既潮州菜来讲,不太合格。《香煎蚝仔烙》⭐⭐唔同平时系街食既炸蚝饼,餐厅将蚝饼煎香。上枱时服务员会帮手切块,食落似蛋饼既感觉,蚝仔算多又大粒,但个人黎讲比较钟意有酥脆感既炸蚝饼多一点。《香酥芋茸鸭》⭐⭐份量好大份,芋茸包鸭肉再拎去炸,入口超酥脆。但芋茸本身好饱肚,加上炸完油炸感好重,食一小件已经觉得好油腻。《普宁炸豆腐》⭐️⭐️又系特色既潮洲菜,将普宁豆腐炸到酥脆,再点特制既韭菜盐水,既为豆腐加添咸味,更可以降低燥热感。餐厅呢道炸豆腐,唔会好大阵油益味,又唔会炸到干哂,不过不失。《佳宁娜虾饺皇》⭐⭐⭐⭐虾饺入面既虾好大只,而且虾肉新鲜弹牙,外皮唔会太厚,几高分。《香煎韮菜㷄》⭐⭐⭐我想像中既韮菜㷄偏向似水晶饺咁,有晶莹剔透透明
《$1380 午市自选套餐-六位》
套餐包点餐纸上4款小菜+6款点心
《卤水鹅肉拼盘》⭐
《香煎蚝仔烙》⭐⭐
《香酥芋茸鸭》⭐⭐
《普宁炸豆腐》⭐️⭐️
《佳宁娜虾饺皇》⭐⭐⭐⭐
《香煎韮菜㷄》⭐⭐⭐
我想像中既韮菜㷄偏向似水晶饺咁,有晶莹剔透透明既㷄皮,但餐厅呢款似煎韮菜饼多一点,外皮白色实心似生煎包包皮,唔知系咪我少接触所以唔识🤣 但食落系普通煎韮菜饼既味道,正正常常。
《爆汁蚝仔饺》⭐⭐⭐⭐
蚝仔饺一碟4只,外型似炸饺子,配泰式辣酱食用。咬入口蚝仔好多,而且真系有爆汁既感觉,几好食。
《叉烧肠粉》⭐⭐
都系正常酒楼水平,叉烧唔算特别多,肠粉皮算厚但可接受。
《鲜虾腐皮卷》⭐⭐
,一份有3条,每条切半可以分成6小件。都系食到弹牙鲜虾,酥脆,但食落成口油令人好有负担。
《$42 陈皮牛肉球》⭐⭐
食唔出陈皮味,反而莞茜味几重,正常酒楼牛肉球水平。
《$48 白灼菜苖》⭐⭐
普通白灼菜心,新鲜冇渣,可点蚝油增加鲜味。
《$160 糖醋伊面》⭐⭐⭐⭐
望落好似将童星点心面煎成一个圆形面饼咁,将炒面双面煎香,再配白糖和醋食用,相当开胃。
人均消费:$300
环境:6/10
食物:6/10
服务:7/10
性价比:5/10
整体:5.5/10 潮洲菜老字号
佳宁娜潮州菜
湾仔告士打道151号资本中心1楼
#香港 #美食 #香港美食 #九龙 #foodie #食评 #finedining #扫街 #湾仔 #潮洲 #潮洲菜 #老字号 #佳宁娜 #酒楼 #点心 #虾饺 #卤水
#鹅片 #饮茶 #肠粉 #牛肉球