餐厅: 南海一號
资讯:

2014-03-31 13303 浏览
好耐无黎食喇,咁都订到我最喜欢张枱,系最入既一张,远离酒吧同入口,够静又坐得舒服。今晚天气非常好,维港夜景尽收眼底,真系好靓 ﹗一阵仲可以睇埋维港既幻彩咏香江添呢。 今晚八人饭局,谂左好耐决定叫个六人餐再散叫几碟小菜啦,因为个六人餐有南海一号既招牌菜金榜大虾同贵妃汤饭啰 ﹗最低消费每位 HKD500,所以仲有空间叫多几个送。炸虾片,似薯片啰,味道一般。烧腩仔,不过不失,合格。肥瘦适中,肉质软垫带咸香,几好味 ﹗层皮都脆既,但口感假左啲,一咬就碎,似系翻煎或翻烧过,青葵陈醋云耳,有阵清香青葵味好醒神。云耳爽口,辣辣地又酸酸地好开胃。南海 XO 酱鸭舌,一直都以为系麻辣鸭舌,所以感到奇怪点解半点麻辣味道都无呢?原来只系辣 XO 酱,味道只属微辣,鸭舌肉质滑溜又弹牙,卤水入味带点清香,好味呢 ﹗椒盐龙须,椒盐?依个真系无味㖞,又食唔到鱿鱼味,可唔可以比个喼汁我点呢?口感就几好既,外层松脆,鱿鱼须咽咽靭靭。炖响螺鸡汤,超级香浓呀 ﹗好味到不得了 ﹗未放上枱,响螺味已经扑面而黎喇 ﹗饮落又胶又浓,热辣辣大啖大啖咁饮,实在停不了 ﹗但每人只得一碗乍 ﹗金榜大虾,招牌名菜,一定要食 ﹗自家得奖金榜汁,香滑甜美带微辣,唔好话净系攞黎配虾,其实捞饭捞面配海鲜都一样咁正 ﹗大虾炸到香脆非常,虾肉爽滑弹甜,无得顶呀 ﹗色香味美齐晒 ﹗金榜汁配炸曼头份外精采,甜甜地既曼头配上香滑又辣辣地既金榜汁,味道突出,好正㖞 ﹗天麻鱼皇,斑球肉好有味道,鱼味浓,海鱼同养鱼真系天壤之别 ﹗质感滑弹而结实,配上蚝汁非常鲜味 ﹗有几位朋友仔唔食鱼,真系唔识货,好好味架。下面仲有超白滑豆腐底,同样好食。水煮特级肥牛,虽然颜色红成咁,不过只属微辣,又唔麻㖞,我觉得辣中带酸甜味添呢,原来加左酸萝卜。味道一般,牛肉都好腍唔会靭,但无惊喜,份量又少,又无薯粉或大豆芽底,好采唔系个个都食啫。美极煎黑豚,肉质软棉带肉汁,猪肉味香而浓,简单既烹调,但非常好味 ﹗海鲜酱、京葱、青瓜条,一见到就知片皮鸭就到喇 ﹗记得要订先有得食架 ﹗原来只得一食,仲谂住起码有两味架麻 ﹗依家得一食咪好浪费,片完仲有好多
肉架㖞 ﹗攞黎煲汤、炒饭、整生菜包都好麻。片皮鸭,南海系皮连肉一齐片架,片完都唔见得有几多乍㖞,不过每人都应该可以分到两至三件既。由楼面姐姐负责片,我硬系觉得唔系由厨师操刀点都差?啰 ﹗食落鸭肉鸭皮还可以啦,味道唔系特别出众,而且肉汁欠奉,所以有点 dry dry 地。不过大致上都满意既,用薄饼卷住两片鸭加青瓜条再加海鲜酱同吃,都十分冶味 ﹗好满足。上汤浸腐竹银杏凉瓜,唔知凉瓜系咩品种呢,从未见过可以片到咁薄,最初都估唔到系咩黎架,要放到入口先知系凉瓜乍。味道带甘而不苦,令人越食越想食,够晒谂又索够上浸,好食。炸乳鸽,炸得金黄香脆,米芝连即系米芝连。肉嫩汁多,香气扑鼻 ﹗不油又不腻,一旧未食完已经想食第二旧喇 ﹗我当然唔客气啦,哈哈。个个都唔食头唔食颈,咁又益左我喇 ﹗一野咬落个鸽脑度,里面湿润软棉而甘香,其实鸽脑味道同质感跟鹅肝差不多啫。龙虾汤泡贵妃饭,又一味招牌名菜,限量每人一碗架乍 ﹗米系炸过架㖞,口感似米通卜卜脆好过瘾 ﹗龙虾汤香而不浊,清得黎带点忌廉味道。灯影煎堆,同事见到隔离有煎堆,自己又想食啰。无问题,齐齐试试啦。即叫即炸热辣辣,外层舖满芝麻,十分香脆,咬落咽咽??,口感一流 ﹗但系味道偏淡,再甜少少会好味啲。虾片、烧腩仔、陈醋云耳、椒盐龙须、南海 XO 酱鸭舌、天麻鱼皇、龙虾汤泡贵妃饭、美极煎黑豚、水煮特级肥牛、上汤腐竹浸凉瓜、金榜煮大虾、片版鸭、灯影煎堆 ﹗我地都唔系食好多野啫 ﹗

椒盐龙须
炸虾片