2017-08-23
之前同朋友去过铜锣湾分店,一试就爱上,价钱合理之余环境舒适中而且装修富丽堂皇,所以今次就大屋企人嚟青衣分店试一试。今次我哋系晚餐过嚟,但发现原来星期一至五下午茶时段佢哋系有五折优惠㗎 。宣传卡嘅另一边当然系呢间店嘅镇店之宝皇朝小笼包啦,食用嘅时候要跟返佢哋建议嘅次序。由于菜式嘅选择实在太多,menu太大本喇,所以都冇办法一一影低,就影低呢张点餐纸啦,所有餐品都可以喺呢度点,非常方便。虽然青衣店嘅装修冇铜锣湾店咁高档次,但环境亦非常舒适,所有座位都好宽阔,即使餐厅即使餐厅当晚坐满客人但系都毫无嘈杂感,食得好舒服。香辣蒜泥白肉 $65香辣蒜泥白肉,净系外观都已经好有诚意,唔系纯粹将几片白肉上面铺满蒜泥,而系每一片白肉入面都会包住好多青瓜丝,在系上面铺住香辣味嘅蒜泥。虽然蒜味系冇谭仔𠮶啲咁浓烈,但呢个食落去有一种清新嘅感觉,青瓜丝中和蒜泥嘅腻感,口感爽脆,非常开胃。成都口水鸡 $78家人爱吃辣嘢,但又唔想食水煮鱼或者水煮鸡咁油腻嘅食物,所以就叫咗呢味口水鸡。重口味人士必爱,酱汁沾满著鸡肉,鸡肉又非常嫩滑,真系会食到流口水。特色皇朝小笼包(八色) $98主角到,八色小笼包系此店必点嘅。 八种味
香辣蒜泥白肉 $65
香辣蒜泥白肉
成都口水鸡 $78
成都口水鸡
特色皇朝小笼包(八色) $98
特色皇朝小笼包(八色)
主角到,八色小笼包系此店必点嘅。 八种味道有原味,人参,鹅肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香同麻辣。每一款都各自有自己独特嘅味道,个人比较喜欢黑松露味同芝士味 ,咬入口就有淡淡嘅黑松露味同芝士味感觉好特别。但人参味带有甘香,未必个个都钟意。
皇朝担担拉面 $58
皇朝担担拉面
担担面,汤底浓郁可口,面条好好挂汤,仲有大量花生碎增加口感。
鲜虾云吞猪骨汤 $65
鲜虾云吞猪骨汤
鲜虾云吞猪骨汤
猪骨汤鲜甜美味,加上葱花提味。云吞皮薄馅靓,虾肉大大只,但略嫌汤唔够热,上枱时只系暖嘅温度,如果热啲会更加好。
萝卜丝酥饼 $38
萝卜丝酥饼
酒楼同中菜馆常见嘅菜式,但要整得好食就一啲都唔容易。
外皮松脆,纹理分明,入面嘅萝卜丝软淋入味,但又未至于林到变咗一pat pat萝卜蓉。
闻香葱油饼 $35
闻香葱油饼
闻香葱油饼
呢款葱油饼简直系童年回忆,我叫佢做车辘葱油饼,而家只有到一啲传统啲或者旧式啲嘅店铺先会可以食到。
闻落去已经有好浓嘅葱油味,咬落非常松化,令人回味无穷,齿颊留香。
顺带一提,呢间店嘅上菜速度真系非常非常快,可能我又挂住影相啦,搞到成枱都系食物要快快食。
擂沙汤丸 $38
擂沙汤丸
甜品环节,叫咗两款,雷沙汤圆外皮烟韧有咬口,入面嘅芝麻馅料甜度适中 ,不过食一至两粒就够晒,再食得多会好济。
柠檬芦荟桂花蜜 $28
柠檬芦荟桂花蜜
柠檬芦荟桂花蜜
桂花蜜非常滋润, 淡淡嘅柠檬清香,再加埋入面嘅芦荟粒粒 ,同屋企人好快就清晒了。