2022-07-04 304 浏览
食完下午茶四点多,再行多一阵先上船,去到呢间面包铺,虽然已经食饱,一定要买出名的芝麻饼返屋企舖头名叫ANOY面包舖有段古, 原本呢间舖头就系叫面包舖,伯伯因病退休,仔女冇意承继,反而有个嫁咗去坪洲二十几年嘅泰国妇人想顶舖,还问伯伯可唔可以教佢做面包同芝麻饼,就咁,伯伯就无私的教她。最后ANOY还留返[面包舖]的招牌,只是前面加了ANOY。讲返芝麻饼,全名为南乳芝麻饼,分黑白同白两种 $4。各买咗一块,就咁揾胶袋袋住,打咗个结,放喺背囊,返到屋企唔记得咗食到第二晚先记得,哗!仲仍然好香脆好甘香,我哋唔系好食得出南乳味,但咸咸香香,真系坊间未食过至于黑白芝麻还是白芝麻好吃,真系各有捧场客,我自己钟意白芝麻,觉得较为香口,但屋企人又话黑白芝麻香啲下次入坪洲,要买多几块呀

到第二晚先记得,哗!仲仍然好香脆
好甘香,我哋唔系好食得出南乳味,但咸咸香香,真系坊间未食过

下次入坪洲,要买多几块呀

2022-06-28