2021-10-14
话说我住系深水埗, 今日经过有间越南菜, 睇落都正常, 咁谂住星期日去食个下午茶啦。系门口见到个下午茶餐牌,都拣好晒,先行入去。见到有吉位,不过系未执枱,见到有2—3张都系咁。但无一张系执好,咁都唔紧要,坐下等下lor。结果一等等左十五分钟,都无人执。忙丫吗,唔紧要,明既,楼面得两个人,有成十张枱wo,系要D时间。等到有黎执枱,我地问可唔可以睇下午茶餐牌?佢话, 无架,星期日系无下午茶,我地o晒咀,唔系挂,成间餐厅,连所有贴出黎既纸,都无写过星期日系无下午茶供应wo。但你洗系门口贴正下午茶餐牌。如果你写明星期日无供应,系我衰。但你未写出黎,又贴个餐牌系度,就令人误会有下午茶而入黎。因为之后好多枱客都问有无下午茶餐牌。好心唔好咁既误导人。好啦,唔紧要,都坐低左成十五分钟,照叫午餐啦,叫左个虾饼煎蛋饭,朋友叫了猪扒捞檬猪扒捞檬等了5分钟到,朋友话麻麻地,10分俾4分咁上下跟住我个个饭,等左成廿分钟。要追个侍应,先叫厨房整。另一个侍应又问我食咩,我心谂,你睇张单咪知,洗唔洗个个侍应都过黎问?再等多5分钟,终于到了。质素就系张图咁虾饼得D油味,D猪扒系我朋友俾我的,朋友话好干,我食落就觉得hi
系门口见到个下午茶餐牌,都拣好晒,先行入去。
等到有黎执枱,我地问可唔可以睇下午茶餐牌?
好心唔好咁既误导人。
猪扒捞檬等了5分钟到,朋友话麻麻地,10分俾4分咁上下
再等多5分钟,终于到了。质素就系张图咁
虾饼得D油味,D猪扒系我朋友俾我的,朋友话好干,我食落就觉得high口,好明显煮耐左
最好系只蛋, 真系估唔到系只蛋, 哈
最后总结, 食物低于水准, 同埋唔该餐厅星期日唔好贴下午茶餐牌系门口
题外话/补充资料:
唔该餐厅星期日唔好贴下午茶餐牌系门口