2021-12-31
作为只有仅仅1小时食lunch嘅打工仔,每分每秒都好重要。见佢menu有晒appetiser、主餐、dessert同tea,就一早订定枱,希望可以用尽𠮶1小时,亦可以同同事慢慢享受一个好味嘅午餐。坐低冇耐就即刻叫嘢食,点知等咗20-30分钟都未有得食,之后再追问,发现全枱嘅单都漏哂😕不过佢哋嘅员工都有即刻道歉兼送咗啲面包俾我哋「食住先」,而啲面包又真系几好味,又软又香👍Appetiser有甘笋姜汤同埋水牛芝士沙津。甘笋姜汤都唔错,因为有姜,冬天饮完好暖胃☺️。至于个salad,都唔错,系落olive oil同vinegar,食落好开胃同健康💪。主菜我哋分别叫咗香草酱鸡肉意大利粉、松露蘑菇意大利饭及香辣青口意大利粉。佢哋嘅意粉偏硬,唔知系咪因为赶住上菜俾我哋所以煮少咗时间😂。香草酱鸡肉意大利粉:汁太咸😖,但食落就好嫩。不过留意返,鸡系连鸡皮上嘅松露蘑菇意大利饭:味道偏淡同有啲太油香辣青口意大利粉:呢个推介可以试吓🤗,味道刚刚好,虽然叫「香辣」,又有啲chilli flakes,但只算微辣。青口都煮得唔差甜品佢就上咗一个食落似绿茶挞嘅嘢,每件都会加上一个食落有白兔糖味嘅公仔。不过个挞食落去口
松露蘑菇意大利饭:味道偏淡同有啲太油
甜品佢就上咗一个食落似绿茶挞嘅嘢,每件都会加上一个食落有白兔糖味嘅公仔。不过个挞食落去口感有啲奇怪🤔,唔太滑,有啲一旧旧嘅感觉。但个皮就又脆又好味。
最后tea佢哋会每人送上一壶自选茶(系,你冇睇错,系每人一壶)仲要每个杯上面都有个好得意嘅样😍(听员工话总共有12款),我饮𠮶杯earl grey好香,好好味😋。可惜,如果唔系漏单,令上主菜嘅时候已经剩低15分钟食,上甜品嘅时候已经过咗lunch time嘅话,我就可以慢慢叹埋呢杯茶,为呢个lunch画上完美嘅句号。