2021-05-06
今日行观塘同牛头角,行到累,去呢间餐厅食,我好耐之前食过一次tea都ok见tea menu写明平日免加一😲😲😲😲我问短发中年女职员「平日蛋糕set嘅伯爵茶味,是否海棉蛋糕?」佢完全敷衍:「ummm...唔系海棉蛋糕wo」佢完全无意思帮客人问厨房,系用咩蛋糕黎整所以我叫左烟三文鱼炒蛋,厚多士配沙律$49沙律比想像中少,炒蛋嘅烟三文鱼无味,好重油味,厚多士有两件,比想像中多友人叫忌廉汤鸡扒汤通心粉$39但落完单过左8分钟左右话无通粉,要转意粉,都可以的鸡扒好硬,唔够juicy,汤底平平无奇,同茶记一样咁附近一枱情侣食晒个tea,饮品未到,催个职点解食晒野都仲未到。(佢地最后都超过5:30先走,同我地同一命运要焗住加一🤢🤢)我地5:33埋单,友人帮手比钱,年轻啲嘅女职员收钱,见张单比预期$88多左成$9,要$97,佢无即时问职员我地一齐在店外menu睇完,果然系收多左加一wo入去问返,年轻女职员理直气壮咁话「你地过左5:30先埋单丫麻,个系统会自动收加一服务费架」真系激唔激死人呢?我地话「点会唔系计入座时间5:30前就唔驶加一呀?呢啲细节又唔写埋在menu上面?😡😡😡😡」我地都蠢左,唔记得同
见tea menu写明平日免加一😲😲😲😲
所以我叫左烟三文鱼炒蛋,厚多士配沙律$49
友人叫忌廉汤鸡扒汤通心粉$39
但落完单过左8分钟左右话无通粉,要转意粉,都可以的
鸡扒好硬,唔够juicy,汤底平平无奇,同茶记一样咁
我地一齐在店外menu睇完,果然系收多左加一wo
我地都蠢左,唔记得同佢理论。
平时去酒楼或者餐厅饮早茶或者食早餐,职员都会主动同啲客埋左单先,总之唔会咁无理,话明唔驶加一,去到埋单果阵系要收你加一果种横不讲理嘅恶劣态度啰。有咁嘅条款都应该要同个客讲清楚丫麻
真系极度不知所谓⋯⋯一定一定唔会再帮衬,咁样格硬收多人地钱,咁无良心嘅餐厅,一定唔会做得长呀!