2018-11-18
想吃小笼包和生煎包,会即刻谂起上海馆子。但比较出名嘅上海馆子收费都比较贵💰,即使未计加一,四只小笼包都可能要成五六十蚊,索价不便宜呢🙈🙈🙈经友人介绍下知道新蒲岗有间平民上海馆子名叫<三分俗气>,四只小笼包或生煎包都只是$36而且仲要系超高质劲好食👑,<小肥兔>当然二话不说一定要去试。😋😋😋馆子的地方非常大,分上下两层。没有豪华的装修,但依然有大量食客,走的绝对是实而不华的路线。💪🏻💪🏻💪🏻〈招牌鲜肉小笼包(四只)〉废话不多说,先来今趟的头号目标~小!笼!包!热辣辣登场✨✨✨外皮包得够稳阵,不会一夹就散,要趁热快吃,我不客气了。🤤🤤🤤享受完第一只先记得影相😅有图有真相,绝对是皮薄馅靓,入面劲多肉汁💦,小肉团肉质结实没有多余的肥肉。唔该来多笼吖😍😍😍招牌鲜肉生煎包(四只)唔好俾佢停,二号目标生煎包亦紧接登场。❤️一望表层已经知道干爽不油腻,食落一定香脆🤩🤩🤩咬开香脆的生煎外层后,肉汁一泻而出!!🤭(好在一早准备定匙羹接住,肉汁系一滴都唔可以嘥的😅)〈凉拌鸡丝粉皮〉🐥大量嫩滑鸡丝🐥加上惹味麻酱同爽脆青瓜丝🥒一齐捞,滑中带脆,浓郁滋味。😋😋😋〈砂锅云吞鸡(半只)〉
招牌鲜肉小笼包(四只)
〈招牌鲜肉小笼包(四只)〉
招牌鲜肉生煎包(四只)
招牌鲜肉生煎包(四只)
凉拌鸡丝粉皮
〈凉拌鸡丝粉皮〉🐥
砂锅云吞鸡(半只)
〈砂锅云吞鸡(半只)〉
另一上海名菜,怎可能不吃。😍😍😍
真系有足料半只鸡🐥喺度,而且不会肥腾腾,仲有皮薄馅靓嘅云吞🍲,咁嘅价钱真系抵到烂!!😎😎😎
鸡🐥嘅精华落晒啲汤汁,而且仲带有娃娃菜🥬嘅清甜。一款𩠌有得食又有汤饮,性价比高。👍🏻👍🏻👍🏻
羊肉炝汤面
〈羊肉炝汤面〉
羊肉🐑香而不骚,肉质香软腍滑,汤底🍲亦好浓厚,配上弹牙嘅上海面一起吃,口感和味道都劲好。👍🏻👍🏻👍🏻
以后想食小笼包和生煎包就唔使出去挨贵餐馆了💰,来实而不华的<三分俗气>,平得嚟又好食,傻嘅先会出去食十几廿蚊只既小笼包。😅😅😅