平民价主打omakase おまかせ既寿司店云寿司位于铜锣湾,中环,太子都有店舖。由米芝莲师傅坐镇,是一间主打即叫即握的平民价高质寿司店,而且食材都系每日由日本空运直送到港,保证食到新鲜美味既刺身。今日就系中环店享用假日悠闲午餐。中环店系德和大厦,德己立街17-19号地舖。中环站D2出口,上小小斜3分钟就到。看门面系传统日式寿司店风格,内有寿司吧台加少量非吧台位。今日坐寿司吧台,可看到师传握寿司和切鱼生,整体体验不错。中午时段,盛盒价钱由$198-398,奉送沙律和味噌汤。厨师发办就有$380, $580, $780 三款。另有单点寿司作选择。今日点左寿司后,好快就送上面豉汤同埋沙律今日点左2样款式:特上寿司拼盘吞拿鱼腩 深海池鱼 牡丹虾 赤贝 海胆 三文鱼籽 火炙左口鱼边 鲭鱼 鲂绋 葱吞拿鱼腩寿司)$268Deluxe Sushi Platter (Toro, Striped Jack, Botan Ebi, Akagai, Sea Urchin, Salmon Roe, Seared Flounder Fin, Mackerel, Grey Gurnard, Chopped Tun

平民价主打omakase おまかせ既寿司

看门面系传统日式寿司店风格,内有寿司吧台加少量非吧台位。

今日坐寿司吧台,可看到师传握寿司和切鱼生,整体体验不错。

今日点左寿司后,好快就送上面豉汤同埋沙律

前菜

今日点左2样款式:

特上寿司拼盘
Deluxe Sushi Platter (Toro, Striped Jack, Botan Ebi, Akagai, Sea Urchin, Salmon Roe, Seared Flounder Fin, Mackerel, Grey Gurnard, Chopped Tuna with Spring Onion)

鲔鱼寿司拼盘

鲔鱼寿司拼盘(大吞拿鱼腩 中吞拿鱼腩 赤身 火炙吞拿鱼面颊肉 脑天 葱吞拿鱼腩手卷)$280
Tuna Sushi Platter (Toro, Chu Toro, Akami, Seared HOHO-NIKU, Top of Head, Chopped Tuna with Spring Onion Hand Roil)

吞拿鱼腩寿司

每一款都觉得好好食,其中吞拿鱼都很不错,香喷喷入口即溶!

火炙左口鱼边

呢款应该系深海池鱼,入口油香比较重,而鱼味比较淡,肉质比较淋,加上葱有助提升鲜味,整体口感唔错

海胆寿司

海胆寿司咸香多汁,鲜甜味喺口中回味☺️ 我的最爱,味道甜甜甘甘,比得上喺日本食嘅味道

葱吞拿鱼腩手卷

葱吞拿鱼腩手卷全条都有吞拿鱼腩,每一口都好软滑,配上葱花带出鱼的鲜味,店员推介要食咗先,紫菜仲好爽脆❤️

火炙吞拿鱼面颊肉

火炙吞拿鱼面颊肉是我的最爱,火炙带出油脂香气,加上面颊肉比较弹口,唔系想见可以食到嘅寿司款式。

埋单$500几,但系食到高质既日本寿司,非常满足!完左仲可以去大馆走一圈☺️
2022-07-09
吞拿鱼腩寿司