2024-07-06
今日来到深水埗食呢间好多分店嘅饺子店,其实都成日喺唔同嘅地方见到,一直都扚起心肝食,始终觉得连锁舖头嘅质素会唔会唔系太好呢?但深水埗嘅圆方饺子我真系食过好多次想食吓第二间,咁就试伏嘅心态去尝试啦,首先佢间铺真系好干净,喺观感上真系加咗好多分数,价钱亦都好公道,喺我心目中饺子一定要系韭菜饺,冇计呢个系北方嘅传统,所以我就叫咗12只韭菜饺套餐,拣最传统嘅清汤,因为我想食到新鲜饺子嘅鲜味,加咗个油菜同埋冻豆浆,可以先讲讲个饺子,真心惊喜,佢系最传统𠮶只厚皮,点解会话系厚皮好呢?因为喺高温烹煮过之后𠮶啲猪油就会溶咗落去韭菜𠮶度,薄皮就会好易煮到佢烂啲肉汁流走,厚皮就可以完美锁住啲猪肉嘅汁,加上佢𠮶啲猪肉嘅馅料系冇雪柜味,因为好多舖头佢包落去𠮶下系新鲜,但系佢嘅材料都系雪住,而佢呢个处理得好所以佢就冇呢个问题,真系值得一赞,至于油菜就正正常常冇乜好讲,但佢哋嘅豆浆真系唔啱我口味,有别于我哋由细饮到大个只,味到偏淡口冇乜豆味,咸鱼青菜,各有所爱。