2023-03-20
男友话,成日听我讲「粉岭无人不知嘅雅士餐厅」听左5年啦,但一次都未去过🤣。最近见到有youtuber介绍粉岭餐厅,勾起佢对雅士嘅兴趣,所以的起心肝,星期六一定要试下佢。下午1点左右嚟到餐厅,虽然唔驶等位可以直入,而令我误以为唔多人,但原来入面已经坐满,只系我地咁啱遇到刚离座嘅客人。除左有午市餐牌、各类意粉、饭类外,其实仲可以自选海鲜拼扒,非常弹性。点餐后职员送上餐包及餐汤---周打鱼汤、罗宋汤鱼汤比想像中好,有鱼粒系入面、唔腥、又唔会好重面粉味;罗宋汤就正常发挥。餐包暖笠笠,个人中意沾汤食多过搽牛油。西冷 $92比牛柳厚身D,不过肉质实D、同埋有筋。伴菜嘅薯条系新鲜炸出嚟,好热,但唔脆。牛柳 $94牛柳有两薄片,比西冷更有肉味。雅士曾经系新界区最高级嘅西餐厅,已经开业4X年,外观望落简洁,但原来店内几有情调,怀旧扒房感觉🙊。当日我地坐卡位,座位阔落,头顶上面有假藤蔓,整体地方算干净,对于第一次嚟雅士嘅男友表示印象良好。至于食物方面,两款扒都有用松肉粉”拿”过,亦唔太有牛味,可以想像为港式牛扒,但如果食埋个环境,加埋职员工作态度良好,拉上补下,整体感觉唔错。
点餐后职员送上餐包及餐汤---周打鱼汤、罗宋汤
餐包暖笠笠,个人中意沾汤食多过搽牛油。
西冷 $92
牛柳 $94
牛柳有两薄片,比西冷更有肉味。