2022-03-31
苏妈苏妈由佢系深水埗店已经开始食,深水埗个位置冇咁方便,所以开左系荃湾就多左去荃湾食😍😍(5分为满分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑槟城白咖哩面($58)呢个面系个日去食见到最多人叫既一个🤣而我次次去食面会叫呢个,因为佢可以自己拣辣度,岩晒食唔到辣既人😋而且配料都好多,所以次次都会叫呢个😎汤咖哩面($58)呢个系第一次叫,系有少少似叻沙既味道,不过呢个相对黎讲真系辣左少少🤏🏻唔食得辣既建议唔好拣呢个🤣但个味道系好惹味,入面既豆腐卜索晒啲汤汁真系好正呢🤩🤩槟城福建虾米线($62)本身其实系想叫另一个面- 槟城呀参叻沙,不过店员好好咁提醒个个会比较辣,冇得转辣度,建议我地可以试下呢个😝呢个虾米线个汤底好浓既虾味,好鲜甜,会不自觉食完一啖接住下一啖😋椰香咖央多士($32)咖央多士又系每次黎到必叫的,一份切开4旧,多士脆卜卜,入面既咖央酱多到满泻,一咬落去就系幸福既感觉,叫一碟又可以大家一齐分享,不过一定会出现抢食既情况🥸热柠檬薏米水($25)食啲辣野叫番一杯就可以解辣,而且又养生,仲有好多生熟薏米,煲得好稔,我会一口气食埋佢🤣🤣不过呢杯饮品好似就略嫌贵左少少🤏🏻马来西亚拉茶($17)一上枱就比佢既泡泡
(5分为满分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
槟城白咖哩面($58)
汤咖哩面($58)
槟城福建虾米线($62)
椰香咖央多士($32)
热柠檬薏米水($25)
马来西亚拉茶($17)
一上枱就比佢既泡泡吸引住,打卡一流,而且饮落味道都好浓,口感都好滑溜,正呀🤗
价钱:🌕🌕🌕🌕🌑
系呢个百物腾贵既香港,苏妈既价钱都算系几抵食,50-60蚊一个面又够饱肚,男仔想再饱啲可以食饭,系岩岩睇番就觉得呢饮品相对贵少少,例如薏米水原来要$25🙈
交通:🌕🌕🌕🌖🌑
苏妈苏妈位于荃湾广场对面既地铺,系荃湾站或者荃湾西站行过去都方便,如果泊车就可以泊系荃湾广场,不过假日好多时都好full,要比啲耐性等呀🙈泊车优惠就冇最近新鸿基另一商场moko咁抵,不过有一田,又有GU,买到野既机会率都高既🤣🤣
环境:🌕🌕🌕🌗🌑
入面既设计有阵马来西亚既味道😂😂少少怀旧复古feel😝枱同枱之间都会比较近,不过佢都有整夹板既,同埋个日去冷气都真系好似冇咩咁,食紧辣野就会觉得有啲热😂
性价比:🌕🌕🌕🌖🌑
味道同价钱黎讲都合理,而且款式都好多,多人一齐去食一定拣到自己岩食既,去多几次都可以试唔同菜式唔会闷🤣不过要注意,苏妈只收现金呀🙈