2017-02-19 293 浏览
过完农历年假期,真系有好多餐饭局未还呀!应承咗好多朋友话要出嚟食饭,好啦!出来行,系要还!今日个friend有事要出筲箕湾,咁就吓佢系筲箕湾食,我呢个“顺德人”,当然无所谓啦!其实筲箕湾我真系唔多熟,佢问我想食乜,我都唔知有乜好食,咁就由佢话事啦!佢带咗我去一间皇苑中菜馆,行上楼上拣咗一张最侧面的枱坐,方便倾计嘛!朋友话呢间皇苑佢都经常来食,价钱唔贵,食物质素唔错,我朋友一向俾我感觉都几奄尖架,都俾咁高评价,咁要试多几个𩠌啦! 我们两个大食鬼叫咗孖宝至尊~~一条沙巴仔和半只奶鸡,都系$128沙巴仔很新鲜,蒸的时间也刚刚好,唔错唔错,没有失望!其实本人都几钟意食鸡架,呢只鸡都好有水准㖞,侍应放上来已闻到一阵阵鸡香味,D肉很够嫩滑,有点后悔只order咗半只,唯有…… 留返个肚食多个𩠌!要咗一份波士顿芝士龙虾伊面,出面好多酒楼都有得食,但多数都好求其,一点芝士味都无,今次食得出呢间酒家真是用好材料做食物,芝士味好重,不是一般普通芝士呀,可以煮到大酒楼水准,味道好,龙虾又有鲜味又啖啖肉,伊面吸尽龙虾精华!真是很有惊喜蒜茸粉丝蒸蛏子皇的味道都几好,蛏子爽滑鲜甜,不过如果再肥美点就更完美,$38

沙巴仔很新鲜,蒸的时间也刚刚好,唔错唔错,没有失望!
沙巴仔
皇苑奶鸡
波士顿芝士龙虾伊面
蒜茸粉丝蒸蛏子皇的味道都几好,蛏子爽滑鲜甜,不过如果再肥美点就更完美,$38一只,相对黎讲都唔算贵㖞!
蒜茸粉丝蒸蛏子皇
本来已经好饱了,但我朋友话拔丝骨都是招牌菜,好好味,应该要试试,我有时都会下厨,心想咪即系生炒排骨,既然朋友话好食,咁就梗系要试埋佢啦,一试又真系好松化㖞,可以话系外脆内软,绝对出得大场面啦,真系想请教下大厨点整呢!
拔丝骨
题外话/补充资料: 食完呢餐,落到楼下,已经想再约其他朋友下次再嚟食过!
2017-02-16
沙巴仔