2024-01-16 116 浏览
近排爱吃泰菜,今日Lunch 又同老公去食泰国嘢😁去咗旺角通菜街 -阿来泰式地道风味,因为佢地餐牌有唔少啱素食嘅菜式👍🏻呢度平日中午时间都非常旺场,因为食物好食之余价钱仲要好平民贴地CP值高👍🏻 餐厅有两层,我哋今次都系坐上层。💛泰式干炒河粉(海鲜)💛泰式的炒河粉系好大片果款河粉,好够镬气,材料除了海鲜(虾、鱿鱼、蟹柳等)仲有蛋、杂菜,个酱汁好好味带少许甜,食落好滑溜同埋系一啲都唔油腻。💛黄咖喱杂菜💛蒜蓉包 💛个咖喱超级好味,佢系少少辣又好香咖喱味,个汁够杰身,配埋个蒜蓉包点咖喱汁真系好正,里面嘅材料除咗薯仔、杂菜仲有菇类,好丰富足料。💛泰式木瓜丝沙律💛有几只大虾,虾肉好爽弹,木瓜丝沙律加咗唔少蕃茄、豆角,个汁酸酸辣辣非常之开胃。💛芒果糯米饭💛个糯米饭系新鲜整起,上枱仲热辣辣出晒烟😚淋上香浓嘅椰浆,加埋芒果系用吕宋芒,好香甜美味。💚青柠梳打💚

💛泰式干炒河粉(海鲜)💛
泰式干炒河粉(海鲜)

💛黄咖喱杂菜💛蒜蓉包 💛
黄咖喱杂菜+ 蒜蓉包

💛泰式木瓜丝沙律💛

💛芒果糯米饭💛
个糯米饭系新鲜整起,上枱仲热辣辣出晒烟😚
淋上香浓嘅椰浆,加埋芒果系用吕宋芒,好香甜美味。
芒果糯米饭

💚青柠梳打💚
2024-01-16
午餐
泰式干炒河粉(海鲜)
黄咖喱杂菜+ 蒜蓉包
芒果糯米饭