2013-07-15
月尾将要出门有远行,所以趁星期六过嚟金钟搞签证,顺道就晌Hatsu食个晏先至打道回府。事缘晌FB参与一个试食活动,有幸被抽中喜获试菜机会。其实,之前曾睇过一啲饮食杂志对Hatsu嘅相关介绍,知道佢哋晚市除供应一般日本料理之外,更以平民价怀石料理为主打,依然选取季节性食材,无论食物卖相、餐具盛器都讲求精致细腻,只喺有啲地方稍作调整,令一向价格不菲嘅怀石料理变得较为亲民,让更多人有机会品尝到依种饮食艺术。套餐价位由$800一位嘅「厨师发办」套餐(Omakase)、$430八道菜嘅「松御膳」、$360、$330……以至$280六道菜嘅「吉列猪扒晚市套餐」可供选择。由于迁就搞签证关系,拣食晏就啱时间多啲,所以就一于顺道同老婆食番餐富贵版和风定食。怀石料理都讲求意境,但以香港地方吋金呎土,铺租贵到癫,餐厅环境都要稍作配合,不过就依然不失礼。虽然入口门有不少和风摆设,但店子装潢较接近西式,皮椅木枱,原木配金属墙身,乌丝灯泡吊灯,属型格设计。最正近窗一边都喺落地大玻璃,又唔喺对住旺街,开扬又唔怕被经过途人「眼望望」,整体感觉雅致舒适。题外话,茶壶及茶杯都好精致,茶壶内嘅玄米茶亦都好好饮!点解叫佢做「
怀石料理都讲求意境,但以香港地方吋金呎土,铺租贵到癫,餐厅环境都要稍作配合,不过就依然不失礼。虽然入口门有不少和风摆设,但店子装潢较接近西式,皮椅木枱,原木配金属墙身,乌丝灯泡吊灯,属型格设计。最正近窗一边都喺落地大玻璃,又唔喺对住旺街,开扬又唔怕被经过途人「眼望望」,整体感觉雅致舒适。题外话,茶壶及茶杯都好精致,茶壶内嘅玄米茶亦都好好饮! 点解叫佢做「富贵版和风定食」?因为午市专做定食,最平嘅定食如:豚肉生姜烧定食、鲭鱼盐烧定食、滑蛋天妇罗丼……等等都要收$160,而最贵嘅 刺身定食卖到$300,食个晏个人消费动辄花二、三百蚊,绝对唔会喺一般大众平民所做,相反,富贵人家就视为等闲。午市定食有超过30款选择,所以定食均包括小钵、蒸蛋、面豉汤及甜品(或餐饮)。最终老婆拣咗个「汁烧银雪鱼定食」(其实佢未拣我都估佢喺食银雪鱼,因为依个喺佢「飞弗」,近乎每次都点银雪鱼食),而小弟因感天气实在炽热,想食得凉快啲,二话不说就瞄准「天妇罗冷荞麦面定食」,两份定食卖相都好有睇头。 汁烧银雪鱼定食 $190 - 糖渍萝卜:一红一黄,味道带微甜,但口感超爽脆,就咁送饭我都OK架,好似菜脯送粥啫。
- 田园沙律:色彩缤纷,有青椒、红椒、车厘茄、粟米、青瓜、青豆、沙律菜,拌千岛汁,入口食得出啲蔬菜好新鲜,不过就稍欠和风特色。 - 日式蒸蛋:蛋味唔算好出众,但质感超滑,面面有鲜冬菇,底下又有鸣门卷,细细哋一小杯都几好。 - 面豉汤:面豉味都挺浓郁,饮落几香。
- 汁烧银雪鱼:足有两大件,感觉非常抵食,而且外观烧得颇靓,入口既嫩滑又多汁,鱼皮烟韧有咬劲,感觉几有趣。粉红𠮶条喺酸姜条,酸酸辣辣挺刺激。 - 米饭:店家选用秋田县出产嘅美人米,晌门口仲放有多包实物以示货真价实。饭粒食落的确柔韧黏糯,不过,个人感觉唔及泰国米𠮶种咁有饭味。
天妇罗冷荞麦面定食 $180 - 天妇罗:粉浆够晒薄,所以天妇罗入口唔油,咪睇佢细细碟,有四季豆、茄子、冬菇、南瓜、鸡脾菇、海老咁多款,除海老有成3只外,其他喺只有一件。个人觉得啲天妇罗几好食,一啲都炸得唔干身,又有食材本身嘅味道,尤其南瓜、鸡脾菇、海老,最啱食。 - 荞麦面:最欣赏喺盛荞麦面个碟,好有特色。灰白色面条内带有点点芝麻碎,虽然份量颇多,但面质稍嫌有啲腍,食唔出爽口嘅感觉。 - 鲣鱼汁:蘸荞麦面嘅鲣鱼酱油汁,伴上葱花、日式芥未,可随个人喜好加多加少,有啲店家仲会提供埋姜蓉添。个汁加咗葱及芥未后,淡口嘅荞麦面蘸咗鲣鱼酱油汁,口感又清凉,又咸鲜。 据知食完面净番个酱汁,喺可以加啲荞麦面汤,拌匀饮晒就最正,不过,似乎Hatsu就好似无咁嘅服务。
定食包甜品或咖啡,我哋两个餐就各要一款,试试两者水准又会喺点。
甜品
只得绿茶雪糕一款,绿茶味几香浓,雪糕内里食起嚟仲有少少冰粒,又唔算好幼滑。曾问过店员喺咩牌子,都只喺回覆本地品牌,雀巢?维记?定阿波罗呢?以佢个价位,对食物嘅质素要求,仲谂住会喺一啲日本品牌,不过,我都支持本土嘢架,我久唔久都有买雀巢杯装雪糕食哩! 咖啡
个份量都几迷你,好似饮意大利浓缩咖啡咁嘅份量,真喺一、两啖已经饮得晒。咖啡味稍薄,亦都唔够香,都喺食雪糕好过咯。 整体而言,食物质素喺有水准嘅,晌食材上都反映到出嚟,服务亦都唔错, 侍应都招呼有礼,环境亦都舒适幽静。虽然收费唔平,但明显目标都喺对准一般中产人士或附近做嘢嘅老细。不过,若有咩特别日子想食豪少少嚟庆祝一番,佢个晚市怀石亦都可以列入考虑之列㖞!