2023-02-05
衬天气仲未回暖,好想揾个腊味糯米饭食,去揾返细个冬天会食到腊味糯米饭嘅味道。所以今晚就去左间湾仔名店去试下佢地既出品。其实自己都叫做半个湾仔人,成日都喺湾仔一带出没,亦喺唔同既媒体了解过今次去食既餐厅,但亲身体验今次先喺第一次。当晚大约8:30去到,名店就系名店,要排队等约十张台到。等紧途中有店员出嚟表示新登记既就会无晒糯米饭,真系好好彩可以上到尾班车。而最后等左三、四个字到就入得。既然咁难得就尽量叫想食既啦。鸳鸯肠腊味糯米饭上台见到两一对腊肠加埋油润既糯米饭,同埋香喷喷既腊味香味就知道系冇黎错地方喇。一啖糯米饭入口,够干身,充满油香。调味啱啱好。对鸳鸯肠蒸得啱啱好,咬落条腊肠到d油香会爆发出黎。至于条膶肠,连一个唔好膶肠既我都忍唔住食左半条。味道甘香软硬适中。如果唔系仲叫左其他野食,真系会想再叫多碗。胆固醇嘅嘢都系食埋今餐先讲🙈喜爱度(5分为满分): 4.5煎肠粉加鸡蛋一碟看似普通既煎肠粉,上台时已经有适量既豉油淋左上面。肠粉煎到外脆内软就不在话下。加埋鸡蛋去一齐煎估唔到可以提升到个味道咁多。系个种喺肠粉个米香之外加咗淡淡嘅蛋香,就连甜酱都唔需要加,都会令人食不停口。喜爱度(5分为满
鸳鸯肠腊味糯米饭
鸳鸯肠腊味糯米饭
煎肠粉加鸡蛋
煎肠粉加鸡蛋
花生猪骨粥
呢个都系呢到既其中一个名物。猪骨粥喺我哋爸爸妈妈嘅年代可能会比较常食到,而家就较少系粥店叫到。呢到个粥粥底好棉,猪骨加埋淡菜为个粥提供左个咸香味。花生香脆增加口感。简简单单嘅材料就能够提供一个好好嘅味道,甚至乎系一个回忆嘅味道。
花生猪骨粥
咖喱鱼蛋猪皮鱿鱼
好食。咖喱味浓,微辣。猪皮劲入味,鱿鱼够爽,鱼蛋就系以前车仔档揾到既味道。
咖喱猪皮
喜爱度(5分为满分): 4
腐竹薏米糖水
够热,有豆香,偏厚身,煲得个火侯啱啱好。好后悔冇加埋只蛋(因为真系好饱喇)。
腐竹薏米糖水
后记
今晚所叫嘅所有嘢,其实都系以前细个冬天会食到既味道。当人大咗,社会开始进步,呢啲味道可能会买少见少。所以,系有能力、可以既话,就去揾翻呢个味道去回忆下。
咖喱鱼蛋鱿鱼