2022-09-01
今天又是拍vlog天,星期日有咩好做,紧系饮个茶食个包啦,就系咁,我5:30就起左身准备 (你地冇睇错,系5:30) 点解去饮茶?因为朋友都系返通宵更,捉佢地去就fit晒,不过我地去到都已经7:00,正宗天黑去到天光😆今日去到拎左好多野食:- 虾饺🦐- 烧卖- 牛肉球- 凤爪- 鸡扎- 炸云吞- 咸水角- 煎肠粉- 叉烧肠粉- 叉烧餐包- 咸鱼肉饼饭呢到唔系画纸仔,系要出去门口拎,所以坐低洗完野后,就即刻冲左出去🤣所有野食都好好食,但特别想讲系个虾饺同叉烧餐包,虾饺因为系新鲜热辣食,所以夹起既时候,块皮已经俾我整烂左🤣咁证明个皮超薄,粒虾size唔算大,但食落去冇霉,爽口,好好食👍至于叉烧餐包系我私人极到推介,因为细细个阿爷就好钟意叫俾我食,佢亦都话送孖精1流,所以好怀念,依家真系冇地方食到🥲好多时食餐包你会食到好多空气🤣但呢个包大得黎,唔算多空气,重要有好多叉烧馅🥰,搞到我地争包食🤭,好彩佢地好快就有新鲜出炉,所以我地先冇争野食🤣最后讲下炸云吞,由于拍片既关系,我地摆左枝咪系衫领,睇返条片,云吞片系脆到入晒咪🤣新鲜又脆,真系唔系到到有架😆总结:呢到饮茶好有童年回忆,要搭枱、要冲出去拎
今日去到拎左好多野食:
- 煎肠粉
- 叉烧肠粉
- 叉烧餐包
- 咸鱼肉饼饭
总结:呢到饮茶好有童年回忆,要搭枱、要冲出去拎野食、要洗碗,好返左去小朋友年代,好开心,最重要系食到细个成日食既野,真系无价,有兴趣就去做下小朋友会做既野啦😊