2019-01-19
《鱼一》充满日本风味嘅寿司餐厅,唔好睇佢门面咁细,其实每晚要等位嘅人多好多㗎,今日同朋友嚟到呢度,就梗系释放食饭时间又要等位啦,不过等左大约半个钟,侍应好快就安排左几个位俾我哋啦,楼下系吧枱,楼上系order枱,地方虽小,但系胜在五脏俱全,食寿司最紧要系咩啊?就梗系气氛,同埋新鲜啦充满日本风味嘅寿司餐厅,唔好睇佢门面咁细,其实每晚要等位嘅人都好多架,今日同朋友黎到呢度,就梗系释放食饭时间又要等位啦,大约半个钟,侍应好快就带咗几个位俾我哋啦,留下系bar枱,楼上系order枱,地方虽小,但系胜在五脏俱全,食寿司最紧要系咩啊?就梗系气氛,同埋新鲜啦。香芒蟹子沙律,份量一啲都唔可以讲少啊,一上枱就已经觉得佢系巨无霸嘅份量,芒果清甜,配上蟹子,令呢一个沙律完全系锦上添花恰到好处,而且沙律酱唔会太多,青瓜爽脆,作为餐前美食,果然一流。三文鱼子寿司,新鲜就梗系不在话下㗎啦,粒粒清脆,三文鱼子融入口中,令我口中每一个细胞都充满鱼油嘅香气。海胆寿司系我嘅至爱,今次又点少得佢呢,海胆份量虽然唔算好多,但系胜在够新鲜,而且价钱又都经济实惠,食完一件唔够,仲要叫多件啊⋯⋯新鲜嘅赤背寿司,入口爽甜,而且食出
新鲜嘅赤背寿司,入口爽甜,而且食出淡淡的海水味,咁知系新鲜吗,而且最紧要嘅都系果句啦,价钱经济又实惠,以寿司嘅质素来讲呢度都算系平民嘅因物啊
牡丹虾好大只,入口清甜,爽口又弹牙,唯一美中不足嘅系个虾头冇炸过,如果唔系我连个虾头都食埋啊⋯⋯