2020-05-11 146 浏览
近近地去屋企附近食个午饭,商场入边呢一间真系算少有地平民价嘅餐厅,而且台湾嘢食都几高质😈鸡翅膀卤肉饭(加上汤浸时菜及卤水蛋)~好惊喜嘅一set,下午茶2:00食$48 蚊1个set,确实系几抵食,份量都大份,系午餐嘅份量,卤肉份量好多,捞晒成碗饭啱啱好🤣鸡翼有四只,每一只都胀卜卜,用卤水炆得很入味,每只鸡翼都吸收晒卤水精华,配合芽菜一齐食别有一番风味,大食嘅我加埋卤水蛋以及上汤浸时菜,卤水蛋够入味,有齐晒肉菜同蛋超级满足😈拉丝芝士蛋饼(火腿) + 蕃茄汤通粉~同行朋友则叫咗个下午茶set,佢话几怀念台湾食嘅芝士蛋饼,估唔到呢度嘅味道同台湾食到嘅都差唔多☺️芝士半溶,配合蛋饼以及火腿一齐食有不同层次,加埋个番茄汤通粉,以下午茶set来讲份量都几多🤤台南手工馅饼~无得去旅行,唯有喺度食返个地道嘅手工馅饼,估唔到馅饼size几大,啱啱煎起外皮有少脆感觉,内里包着满满的馅料,馅饼嘅皮也不算过厚🤔煎饺子~最喜爱吃煎饺子,$28蚊4粒,价钱少少贵,但食物质素不错,啱啱煎起咬落十分香脆,饺子馅仍然能保持肉汁,外皮亦够烟韧,不过再薄一点就更perfect🤩美人玫瑰茶~食完咁丰富嘅午餐,当然要叫杯玫瑰茶黎

鸡翅膀卤肉饭(加上汤浸时菜及卤水蛋)~
鸡翅膀卤肉饭(加上汤浸时菜及卤水蛋)

拉丝芝士蛋饼(火腿) + 蕃茄汤通粉~
拉丝芝士蛋饼(火腿)
蕃茄汤通粉

台南手工馅饼~
台南手工馅饼

煎饺子~
煎饺子

美人玫瑰茶~
食完咁丰富嘅午餐,当然要叫杯玫瑰茶黎解一解腻,新鲜嘅玫瑰花瓣制成茶包,作为饭后茶饮带有微微的玫瑰花香,味道不像中式茶般涩,听讲有宁神解郁作用🤩
美人玫瑰茶

夏日水漾鲜果茶~
夏日炎炎,同行朋友叫咗一杯鲜果茶解一解喝,整杯嘢饮充满生果的鲜甜味道,但甜度都ok,未至于过甜,反而饮落几refresh,有清爽感觉☺️
夏日水漾鲜果茶
2020-05-08
鸡翅膀卤肉饭(加上汤浸时菜及卤水蛋)
拉丝芝士蛋饼(火腿)
蕃茄汤通粉
台南手工馅饼