2024-03-20 57 浏览
几个月前黎过旺角新城食鸡翼放题发现大厦原来都有唔少美食,今日试下位于5楼既八居酒屋。居酒屋同大部分和食餐厅一样,地方唔大,有几张卡位,其他大部分都系2/4人台,入到黎有位侍应姐姐已经好NICE咁介绍餐牌,得知餐厅既师傅原来曾经去过日本学整仙台牛舌,一于试一试。仙台牛舌价钱唔贵,牛舌质感够厚冇筋又好有牛味,啖啖肉之余中心既肉质比较嫩口,搭配餐厅跟既酱汁一流。成碟牛舌有成10旧都只系百几蚊,无论系价钱定系质素都同系日本食既差唔多。推荐~~三文鱼蟹籽丼三文鱼蟹籽丼用料够呎,师傅俾左唔少厚切三文鱼,蟹籽粒粒都晶盈剔透,朋友亦赞成个饭都鲜甜无腥味。盐烧鸡翼/鸡串串烧的味道同火候都做得岩岩好,师傅将鸡翼开边令烧起来容易熟D,少少盐味令鸡翼食落非常惹味但又唔会过咸,鸡串都系烧得刚刚好唔会太柴。金龙卷金龙卷比较抵食,75蚊就有6件,牛油果本身有少少三文鱼既口感,入面既炸虾脆而不腻,上面仲有满满既蟹籽,性价比超高~双重芝士鳗鱼卷我自己就好喜欢喱个鳗鱼卷,鳗鱼够厚身,饭既比例相对少一D,微溶既芝士加上鳗鱼一齐食令成个口感都好丰富。整碟4件亦岩岩好,唔会太滞。火灸左口鱼边寿司朋友超级钟意食左口鱼,贪佢口感丰

仙台牛舌

三文鱼蟹籽丼

盐烧鸡翼/鸡串

金龙卷

双重芝士鳗鱼卷

火灸左口鱼边寿司
朋友超级钟意食左口鱼,贪佢口感丰富鱼油味好香。喱个左口鱼边寿司同样好好食,鱼肉入口即溶,配埋寿司饭刚好解腻。
2024-03-14