2017-04-22 141 浏览
去探朋友嘅好处就系令自己去到唔同嘅地方,可以发掘一下唔同嘅美食。今次我哋有去到天水围天瑞村探朋友。商场食物选择唔太多,因为我哋有小朋友嘅关系,见到呢一间上海听几宽阔,有选址呢度食饭。虽然系星期日,但可能已经九点太晏嘅关系,天水围嘅居民已经归家,餐厅位置好多。上海菜我最钟意食鸡丝粉皮, 呢度都整得唔错,麻酱好香,只系略嫌粉皮唔够弹牙。但食落去上海风味十足醉鸡,好幸运地厨房俾咗近脾嘅位置我哋,唔太肥,而且肉好嫩滑!酒味好香,同鸡完全融合一齐。另外呢度嘅糖醋排骨原来系冻食,味道酸酸甜甜,排骨半肥瘦。小笼包皮薄而且好多汁。不过略嫌肉嘅鲜味唔太足够。担担面份量好多,我哋足够分成四小碗!汤底香甜带少少麻辣,不过如果多一啲麻酱风味就更加好。呢度小馆型式经营,食物水准整体不错,其实屋村商场其实都好多唔同选择可以试吓!

另外呢度嘅糖醋排骨原来系冻食,味道酸酸甜甜,排骨半肥瘦。
小笼包皮薄而且好多汁。不过略嫌肉嘅鲜味唔太足够。