2022-05-25
本身想食香港仔鮨政,但可惜摸门钉,点知另一间日本餐厅采彩都无开,就是是旦入间小店啦。装修好平民,系一间好传统比较简陋嘅家庭式小店,环境尚算干净,钟意佢每一张枱都有酒精搓手液仲系柚子味。整体来,食物比较清淡,带有住家feel。先讲百叶毛豆,味道偏淡而单一,份量多但不平均,期望可以多啲毛豆增加口感。失望系毛豆应该唔太新鲜,见到已经有芽仔出现。小龙包(细)一共有五大个,之所以「大个」系因为真系大只,同乒乓波大细差不多。外型不太讨好,表面好似月球凹凸不平,食落感觉就好似系中式面包质地,厚而粉。而肉嘅质地系一pat pat,无口感亦无咩调味,可赞之处系用上鲜肉。最后系红油抄手,味道好奇怪因为酱汁同食物嘅combination一啲都唔夹。正常嘅抄手应该系酸加辣,但哩个系甜。可取嘅系佢啲皮够薄,似乎系用云吞皮,肉馅同小龙包一样,唔好食。事后先知原本系黄店,服务好、友善,但希望可以改善下食物质素啦!加油!