2024-05-27
经过呢间餐厅门口,畀佢贴出嚟嘅相片吸引,再装一装里面嘅食客嘅食物,卖相唔错啊,就决定入去一试。渔民紫菜排骨焖饭 连饮品 $49一上枱出晒烟,香喷喷,闻到已经好想食。食落去,似中式嘅意大利饭,唔水唔干,劲高质。味道有浓厚嘅紫菜味,完全有齿甲留香嘅感觉。最钟意系佢完全唔油腻,一碟大约有两碗。荠菜鲜肉饺子 (8只) $35一咬落去,内馅鲜嫩多汁,荠菜的清香与肉馅的鲜甜完美融合。汤底清甜,落埋枱上嘅辣油,吊埋味,一流。老酒花雕蒸蛏子 $65一个炖盅咁上,侍应姐姐会提埋客人点样食。佢好贴心咁提我地一定要饮埋d汤,话唔饮汤等于食汤渣。圣子清甜,啖汤真系一绝!所有精华落晒入汤,配埋红枣杞子加老酒,成件事好滋补。家乡蚝仔煎 $55千祈唔好畀佢个样呃到你,就系黑色地方先最好食!佢黑色唔系因为㶶或污糟,系因为佢用紫菜垫住嚟煎。个蛋煎到好香口,加埋啖啖蚝仔,好好食!如果一定要弹,就系个蛋㶶边会更好食。呢间餐厅坚高质,性价比又高,service又好好。最钟意系每碟都热辣辣上枱出晒烟,样样细细份,唔会觉得滞,感觉系食得健康嘅!呢间会成为我饭堂之一了。
渔民紫菜排骨焖饭 连饮品 $49
荠菜鲜肉饺子 (8只) $35