2019-05-24 42 浏览
今日阿妈唔想煮饭,就梗系落街请阿妈食餐好㗎啦,唔好以为食好嘢就一定系好贵呀,元朗嘅呢间元老爷,简直可以话系平靓正,平民嘅价钱,食到大厨级嘅手细,真系物有所值呀。首先前菜我哋叫咗个皮蛋豆腐,原来如此豆腐同皮蛋架,上面总会有啲肉松,入口甜甜地,真系好开胃,虽然豆腐都只系用一般嘅百福豆腐,但系胜在够冻,而且配上皮蛋,入口感觉美味,精粹仲要系佢个汁,作为前菜,真系好好味。市招炒圣子王,圣子超级大只,而且鲜味十足,够晒镬气,入口爽甜弹牙,食到我阿妈嘴舐舐。蜜桃虾,啲虾超大只,只只都炸到胀卜卜,啲粉唔会好厚,最重要嘅系个汁酸酸甜甜好开胃,又唔会太过酸,虾肉爽口弹牙,师傅果然好嘢。酸菜龙趸,你未绝对系呢餐饭嘅精髓,出边食开嘅酸菜鱼,都系用普通嘅生鱼或者淡水鱼,但系呢度竟然用嘅系龙趸,而且份量十分之大,酸菜鱼嘅味道唔会太酸,比较着重花椒嘅香味,龙趸份量好多,而且鱼肉厚身,就连层皮都又爽又弹牙,啖啖肉,里面总会有啲薯粉,薯粉朔晒酸菜鱼啲汁,有一种食紧酸辣粉嘅感觉,果然美味。