2023-09-05 16 浏览
👀经过一个月,我终于返到嚟香港啦,第一次约朋友出嚟食饭,梗系要拣啲好食啲嘅嘢食啦,今日就嚟咗呢一间位于铜锣湾嘅居酒屋. @jung39_japan 一齐嚟睇吓佢到底好唔好食!原本我哋都系book咗夜晚嘅,点知原来呢间餐厅最近新推出咗午市定食,我见到佢哋仲有两个Menu,一定拣到你钟意食嘅嘢嘅!。junG御膳定食 $248呢个已经系我见到最豪华嘅套餐,用上日本特色九宫格布菜。店员仲好细心咁介绍咗每样食物嘅食法。除咗有我哋最爱嘅章鱼烧之外,仲有唔同嘅串烧。不过喺呢度我最欣赏嘅系佢哋鲜甜嘅鱼生,同埋和牛寿司,呢度嘅牛筋亦都住得好唔错,够软烂容易入口。另外大家见唔见到手掌咁大只生蚝?非常鲜甜多汁,而且系蒸熟咗㗎,唔需要担心肠胃问题!套餐仲包一杯嘢饮,我哋就叫咗是日果汁,今日就系橙汁,粒粒果肉非常新鲜。。那鱼肠伴芝士$98之前从来未喺日式餐厅食过呢样嘢,脆卜卜嘅面包配上creamy嘅cheese,同埋香辣嘅蓝雨肠,令佢嘅口感更上一层楼!辣鱼肠嘅风味亦都比充分激发,真系好食到超乎我想像!。千岛酱一口炸芝士$58朋友千叮万嘱,我一定要叫呢一道菜,咁我当然要试吓啦!果然同佢形容一样咁好食。就算我哋
👀

。junG御膳定食 $248

。那鱼肠伴芝士$98

。千岛酱一口炸芝士$58

朋友千叮万嘱,我一定要叫呢一道菜,咁我当然要试吓啦!果然同佢形容一样咁好食。就算我哋倾偈倾到唔记得咗食,到最后都仲系有趣卜卜嘅外皮同埋流心芝士嘅效果!

。香港吞拿卷$138

本身以为食到顶级吞拿鱼$138应该只系细细件,点知上到嚟我哋都非常震惊,竟然有满满一大碟!吞拿鱼非常新鲜,而且酱汁条配得好好,小小嘅辣到,反而将吞拿鱼嘅风味放大,真系好好食!

。明太子$58
。明太子芝士玉子烧$98

作为明太子爱好者我哋都有嗌到太子同埋明太子芝士玉子烧,估唔到呢度嘅明太子料理都非常多样!呢度嘅明太子整得好好味,仲配上青瓜,爽脆嘅口感,加上明太子嘅辣真系好夹!讲返玉子烧,呢度厨师都非常大方,芝士可以做到瀑布嘅效果!玉子烧亦都做得非常嫩!可以见到厨师都非常之有水准!

。盐烧牛舌$98
炸鸡软骨$58
。金菇猪肉卷$25
呢度嘅串烧亦都非常吸引人,嚟到居酒屋点可以唔试吓呢?果然一试难忘,首先佢哋嘅牛舌选用嘅系非常优质嘅牛肉,呢啲系呃唔到人嘅,经过火烧,同埋盐嘅点缀,将佢嘅油香100%发挥!炸鸡软骨,原本我系唔想食嘅,因为之前喺AEON食过一次之后有阴影,点知呢度颠覆咗我对鸡软骨嘅印象,食过就明白!最后终于出现素菜,我嘅肠胃表示感动,金菇同猪肉,果然系最佳配搭!发挥一流!