2019-05-08
每次嚟天水围,我最爱同两个朋友去新北江商场呢间舖头仔食辣嘢!虽然我哋三个人食辣嘅程度都唔同,但呢度嘅辣度可以自由要求,咁当然系食得最辣果个就我哋两个食小辣,所以啱晒全部人食啦!有去过新北江商场嘅人都知,呢度d舖头仔真系好细好细,而海南小厨未装修之前,其实已经扩展咗好几个单位,不过都依然长期爆满!每次嚟都要等位,不过,嚟得呢度食嘅朋友仔都预咗,佢哋上菜都几快,所以大家都会拍烂档食饱就走,唔会阻住晒!其实装修后嘅台櫈系明显比之前排列得好咗d,但始终地方浅窄!大家为咗食好嘢,都会张就张就!手撕鸡懒人食手撕鸡最啱,皆因鸡已经去骨只剩底鸡皮同肉。鸡肉用酱料捞过,雪冻咗少少,食落唔会笠囗,加入花生同青瓜丝食落减少油腻感。辣子肥肠好多人好抗拒食猪大肠,其实只要食店处理得好就完全无问题。肥肠经油泡过后香脆可口,唔好以后油泡后一定会好油淋淋,咁就错喇!可能喺油泡过程中将肥肠本身入面嘅油脂都炸走咗,所以,加入辣椒干落去炒完之后,食落就好干爽,碟底都冇一层好厚嘅油!凉拌青瓜正常水准凉拌莴笋基本上个酱汁同青瓜嘅系一样,但唔知系d莴笋出水定加多咗油,略嫌呢个有d水汪汪同油淋淋。虎皮尖椒唔知点解而家喺街食到或者自
,都会张就张就!
手撕鸡
凉拌青瓜
正常水准
唔知点解而家喺街食到或者自己去街市买返去嘅尖椒,同样系10只只有一、两只辣,所以喺呢度都差唔多,不过呢喥胜在够平,$35一大碟!食到你够皮!
水煮鱼(生鱼)
呢喥嘅水煮鱼只有一款鱼,就系生鱼。我第一次试食用生鱼整,事关我食鱼好拣择,不过朋友极力推荐下,加上有人包底,我就唔怕试。生鱼肉肉质好滑溜又冇乜骨,鱼肉又入晒味,我哋叫咗小辣食落少少麻少少辣,好惹味。而且佢个底系垫咗薯粉,d粉索哂辣汁,呢个真超级正!