2016-04-24 2879 浏览
潮州打冷今日第一次写食评,当然要拣番间屋企附近嘅好嘢食。呢间暌记开咗响新蒲岗都好多年,虽然响垃圾房隔离,但好多时夜晚都座无虚席。咁受欢迎当然有佢嘅原因啦,所以今日同小学同学叙旧,就选择左黎你度,贪佢够平又好食!我哋一坐低,就叫姐姐来介绍有咩好嘢食,姐姐话椒盐鲜鱿,胡椒猪肚汤,椒盐豆腐,蚝仔粥都好多人点! 先讲讲蚝仔粥,我哋七个人点左个大嘅蚝粥都好够分,蚝粥好足料,豪仔肉同瘦肉嘅比例差唔多有一比一,同埋粥底都好杰身,唔会食粥食到好似饮水咁,而且啲米煮得唔会太林,咬落有口感,个个都话正! 再来椒盐豆腐,豆腐炸得金黄,有落外面硬硬地,但入面好软,而且味道咸咸地,上面仲有啲炸蒜,非常惹味! 呢个八珍煲都好唔错,朋友话呢个好抵食,估唔到入面有大虾,粉肠,猪润,豆腐,呢煲野真系好足料,而味道就好似平时食豆腐火腩煲嘅酱一样,好正!
潮州打冷