2023-08-07
上星五晚, 我地去佐去咗西九龙中心嘅「红葱头」餐厅食嘢!好耐冇来呢一区,中学时期成日去顶楼溜冰同玩过山车。真系好怀念!晚餐我叫咗两个SET嚟食,分别系4号嘅铁板牛柳拼炸鱼(7成熟)同埋6号嘅铁板肉眼扒(5成熟)。餐厅嘅服务几好,员工态度好好,好有礼貌!首先上嚟嘅系罗宋汤,味道好浓郁,汤底入口滑溜,真系开胃又暖胃㗎!我真系一啖接一啖咁饮,令人回味无穷!再来讲下我嘅饮品,一杯热奶茶同一杯冻奶茶。话真系,香港嘅奶茶,冇得输嘅!热奶茶香浓馥郁,啖住一口,啊味道就喺口中散布开嚟,好满足呢!冻奶茶更加系消暑圣品,冻冻地饮落去,真系好解渴!最后嚟紧就系主角嘅铁板料理啦!我地叫咗5号嘅铁板牛柳拼炸鱼同埋6号嘅铁板肉眼扒。牛柳好嫩好滑,每一口都似入口即溶,而炸鱼外脆内嫩,鲜甜多汁,真系好正啊!肉眼扒大大块又厚身,肉质鲜嫩,五成熟嘅口感啱啱好,完全冇多冇少,火候控制得好好,值得称赞!