2015-12-02
今晚同屋企人特登山长水远黎到布袋澳食海鲜,是因为老爸的一句说话。原来佢退休之前,公司曾经嚟过布袋澳食饭,不过佢𠮶次有事去唔到,令佢耿耿于怀,今次就等我呢个孝顺仔帮佢完成心愿啦!我地系黄昏入到黎,由于是平日,初时都唔系好多人,我哋唔使等位就有位,先去咗附近码头行一阵影吓相然后再去佢个鱼缸拣海鲜。我地最后拣咗南非鲍鱼、海虾、墨鱼、圣子同埋扇鲍鱼有大连同南非两只,虽然南非嘅价钱比较贵,但系就大只好多,而且店员推介,所以我哋拣咗南非。食嘅时候真系唔觉得冇拣错,啖啖肉而且非常鲜味,加上陈皮独有嘅香味,真系色香味俱全!店员另一推介系墨鱼,只只游水非常新鲜,店员话呢间餐馆系墨鱼专家,叫我地一定要试吓。我哋最后拣咗一只普通size嘅,用椒盐煮法。侍应攞出嚟嘅时候,真系吓我哋一跳,估唔到细细只嘅墨鱼,可以煮出咁多份量嘅椒盐墨鱼,而且食落真系每一条都好有口感、好香口、好弹牙,值得推介!最后想介绍大家试吓呢度嘅海虾,虽然其貌不扬,但系咬落去就知道分别所在,同养虾有本质上的分别,新鲜、弹牙,而且香味与别不同,真系食过返寻味!至于另外选咗嘅扇贝同埋圣子就相形见绌,可能之前食个三样嘢都太好味,所以呢两样就比较普通
至于另外选咗嘅扇贝同埋圣子就相形见绌,可能之前食个三样嘢都太好味,所以呢两样就比较普通平凡,不值一提。
最后一点,就系走嘅时候发觉唯一𠮶个小巴站,排着长长嘅人龙,我哋估计起码要等一个钟头先至有车,系徬徨嘅时候,竟然出现咗一架的士系我哋面前落客,我地即刻冲上前上车走。真系好采!但系又发觉呢度食饭如果冇车真系好唔方便。(后记:原来食满某个价钱可以搭餐厅的专车出坑口,但店员没有主动告诉我们,帮我地问嘅时候又话已经无位,呢点系有啲令人失望!)