2020-10-17 146 浏览
吃货日常❤️ 东南亚美食通常都好啱我胃口而当中越南菜亦都系我最喜欢嘅菜式之一呢间舖头见网上都好多人推介所以一于就同朋友一齐嚟试吓啦😆💖 烤猪颈肉青木瓜沙律 $72🐷猪颈肉每一块都系金黄色,厚厚地软绵绵,肉质唔会好韧,好有咬口😚😚猪颈肉通常都有腌过,所以食落唔会淡茂茂无味道,但系又唔会盖过左猪肉嘅味道😋沙律方面🥗主要有青瓜丝、萝卜丝同芽菜组成🥒🥬🥕带有酸酸地同甜甜地嘅味道。另外仲家有花生🥜碎,就算两个人食一碟,我哋都唔会有好腻嘅感觉🥰🥰🥰💖 软壳蟹米纸卷 $56🦀讲到食蟹我真系百吃不厌🤩🤪咸香酥脆嘅软壳蟹俾透光轻薄嘅米纸包住,当然配上青瓜丝🥒萝卜丝🥕等其他配料,呢个系可口又滋味嘅小食🤩🤩🤩而且一块米纸只有20卡路里,所以不担心会致肥🤣而且软壳蟹含有丰富的钙、磷、铁等营养,营养价值颇高架🤪😚💖 大越三宝汤粉(香茅鸡翼/香茅猪扒/扎肉)$65Order 一个粉,但有三种𩠌真系超级抵😯👍首先碗汤河系好大碗,我同朋友两个人食都觉得好饱😌😌另外𠮶三个𩠌分别有香茅鸡翼、香茅猪扒同埋扎肉🐥🐷➡️ 香茅鸡翼:鸡翼系鸡的众多部位中运动量较大,是最鲜嫩可口的位置之一,含有丰富的胶原蛋白。用香茅腌鸡翼架,腌好后

吃货日常❤️
东南亚美食通常都好啱我胃口
而当中越南菜亦都系我最喜欢嘅菜式之一
呢间舖头见网上都好多人推介
所以一于就同朋友一齐嚟试吓啦😆

💖 烤猪颈肉青木瓜沙律 $72

💖 软壳蟹米纸卷 $56

💖 大越三宝汤粉(香茅鸡翼/香茅猪扒/扎肉)$65

➡️ 香茅鸡翼:鸡翼系鸡的众多部位中运动量较大,是最鲜嫩可口的位置之一,含有丰富的胶原蛋白。用香茅腌鸡翼架,腌好后煎香,每啖鸡翼都食到香茅既清香味😚😋
➡️ 香茅猪扒:越南菜多数落香料,又喜欢用鱼露。呢款香茅猪扒味香甜,送汤河好好食😋虽然呢块猪扒系跟汤河一齐上,但系佢都比足一大块猪排🥩完全冇「偷工减料」🤪哈哈😄
➡️ 扎肉:扎肉系非常百搭嘅配料,唔洗煮或煎就可以食,放系河粉上做配料简直一流🤩🤩🤩

食咗咁多嘢都只系$200有找
同朋友两个人嚟食简直满足呀‼️‼️