以前日日食,但自从带米返公司煮饭后就好少食,但系一唔煮又无约人同唔系星期日就一定食佢!今日系星期六,有糖水送。平时三𩠌一汤外卖系$29蚊,星期六有埋糖水都唔加价㗎!我本身唔系食斋嘅,所以会点啲比较薰食嘅素食料理,即系唔系纯斋啦。呢间啲素食料理系比较浓味同油嘅,如果食斋嘅朋友就要点番比较传统嘅罗汉斋会比较合适!本来我想order我的至爱~~菜甫叉烧炒蛋同椒丝腐乳炒唐生菜,点知两样都无。最后点咗香煎美味鲜竹卷、椒盐紫菜素鸭同金银蛋炒菠菜。香煎美味鲜竹卷里面全部系什菜,有沙葛(唔知系咪叫沙葛)、红萝卜、白萝卜等等,应该落咗胡椒,少少spicy味,好干身嘅,唔系有肉鲜竹卷咁湿湿哋嘅。但其实我唔钟意食什菜,所以觉得麻麻哋,有其他拣我就未必会叫佢,对我嚟讲系后备菜式!椒盐紫菜素鸭ok嘅紫菜卷系腐竹入面,系叫腐皮定腐竹??但无佢嘅素乳猪咁好食啰!味道全靠椒盐。金银蛋炒菠菜系第一次食比想像中好,菠菜好嫩嫩好滑滑,味唔重唔会好干好咸。Very delicious糖水系腐竹薏米完全唔觉有腐竹,亦都唔系溶咗嘅感觉,唔算好味!同埋佢不嬲啲糖水系得七分满,就算系送嘅我都expect佢多番少少会比较好,咁样两啖就
以前日日食,但自从带米返公司煮饭
后就好少食
,但系一唔煮又无约人同唔系星期日就一定食佢

今日系星期六,有糖水
。平时三𩠌一汤外卖系$29蚊,星期六有埋糖水都唔加价㗎

同油
嘅,如果食斋嘅朋友就要点番比较传统嘅罗汉斋会比较合适

本来我想order我的至爱
~~
菜甫叉烧炒蛋
同椒丝腐乳炒唐生菜,点知两样都无
。最后点咗香煎美味鲜竹卷、椒盐紫菜素鸭同金银蛋炒菠菜。
三𩠌连汤连糖水

,少少spicy味,好干身嘅,唔系有肉鲜竹卷咁湿湿哋嘅。
香煎美味鲜竹卷

但其实我唔钟意食什菜

椒盐紫菜素鸭ok嘅
椒盐紫菜素鸭

紫菜卷系腐竹入面,系叫腐皮定腐竹??但无佢嘅素乳猪
咁好食啰!味道全靠椒盐

金银蛋炒菠菜系第一次食

金银蛋菠菜

比想像中好
,菠菜好嫩嫩
好滑滑
,味唔重唔会好干好咸。Very delicious

糖水系腐竹薏米
腐竹薏米糖水

完全唔觉有腐竹,亦都唔系溶咗嘅感觉,唔算好味!同埋佢不嬲啲糖水系得七分满,就算系送嘅我都expect佢多番少少会比较好,咁样两啖就无好嘥个纸杯
料嘅比例系ok嘅!

个汤系南北杏煲青红萝卜
南北杏煲青红萝卜

佢啲汤不嬲都出咗名系超多汤少,但我觉得个比例可能啲汤多番少少会好啲,而家两啖汤跟住就半碗料~~我prefer七三比啰
2018-11-03
5 分钟 (外卖自取)
三𩠌连汤连糖水
椒盐紫菜素鸭