2017-07-10 415 浏览
第一次食「阿坤」,系前年去星加坡旅行。之前喺香港食「土司工房」,唔敢食豉油生蛋,去到星加坡,见个个都食,胆粗粗又试下,生蛋捞咗甜豉油,甜甜哋,又真系几好食;而多士又香又好味,于是就爱上咗「阿坤」。返来香港无耐,「阿坤」竟然又过咗来,真系开心!今次系第三次来尖沙咀食「阿坤」,不过之前都系下午茶食多士餐,今次系夜晚来食晚餐。晚餐来讲,真系好抵食!鸡肉饭 - 即系海南鸡饭,有汤、饮品、海南鸡、油饭、油菜、多士,先至六十几蚊,「美心」、「翠华」斋油饭、海南鸡、汤,都卖成七八十啦!呢度仲有埋饮品同多士。海南鸡无骨,好瘦,无肥膏,大件又多件,味道唔错,滑就唔系话好滑,但唔会鞋;3只味嘅酱汁 - 豉油(比较杰)、甜酸酱、姜茸,点甜酸酱同姜茸已经好好味;汤都够味;油菜系生菜,仲有少少肉粹佐住,唔错;油饭味道亦都唔错;饮品我拣咗马拉奶茶加炼奶(又或者可以拣马拉奶茶加沙糖/港式奶茶,或者咖啡、鸳鸯,选择好多),较港式奶茶甜啲,但又唔会话劲甜(我试过星加坡档口饮过奶茶,甜到呢,顶唔紧),都唔错;最后系半份咖吔牛油多士,可惜话多士卖晒,转咗白面包,味道当然差好多,仲系冻嘅,下次要再来食多士,「阿坤」多士真系好

鸡肉饭 - 即系海南鸡饭,有汤、饮品、海南鸡、油饭、油菜、多士,先至六十几蚊,「美心」、「翠华」斋油饭、海南鸡、汤,都卖成七八十啦!呢度仲有埋饮品同多士。海南鸡无骨,好瘦,无肥膏,大件又多件,味道唔错,滑就唔系话好滑,但唔会鞋;3只味嘅酱汁 - 豉油(比较杰)、甜酸酱、姜茸,点甜酸酱同姜茸已经好好味;汤都够味;油菜系生菜,仲有少少肉粹佐住,唔错;油饭味道亦都唔错;饮品我拣咗马拉奶茶加炼奶(又或者可以拣马拉奶茶加沙糖/港式奶茶,或者咖啡、鸳鸯,选择好多),较港式奶茶甜啲,但又唔会话劲甜(我试过星加坡档口饮过奶茶,甜到呢,顶唔紧),都唔错;最后系半份咖吔牛油多士,可惜话多士卖晒,转咗白面包,味道当然差好多,仲系冻嘅,下次要再来食多士,「阿坤」多士真系好好味!

叻沙 - 一只鸡蛋开两边、豆卜、鱼片、两只虾、米线,汤底味道真系唔错,(好食过「土司工房」,无论多士定主餐都系),鱼片、虾都弹牙,碟头唔算大,普通;加半份多士;男友拣咗饮品为鸳鸯,又几好饮,好香!不过我夜晚唔敢饮咖啡,会瞓唔著,所以试咗啖就算!个餐五十几,抵食!

晚餐来讲,呢个价钱真系好抵食!尤其是鸡肉饭!仲要环境又舒服!人唔多,有梳化坐,虽然系出去叫嘢食俾钱,但侍应会请你先坐低,俾张menu你慢慢睇完先出去买。服务几好!会再来!
2017-07-09
  • 鸡肉饭