2022-03-24 707 浏览
好耐冇去过旧式扒房,好怀念以前细个阿妈会带我哋去锯扒嘅餐厅,而家越嚟越少,估唔到湾仔仲保留咗一间--金凤大餐厅☺️餐厅保留住旧式扒房嘅装修,怀旧但又舒适。香烧羊扒餐,$137成日食牛扒嘅我突然想食羊,平时食羊扒都冇侍应问我要几成熟,但系呢度有分,羊扒我哋未试过太生,所以要咗8成,拣咗黑椒汁同薯菜,套餐仲包餐汤、餐包同嘢饮,好丰富。扒份量十足,铁板上嚟时嘅喳喳声好正,一上已经闻到好香嘅羊味,不过食落唔会好膻。香煎大西洋雪鱼扒,$133朋友想试雪鱼,雪鱼系好传统嘅做法,配搭他他汁食,煎得几香口,又唔油,相对比较健康又瘦身啲嘅选择,适合女仔。而配搭嘅薯条系粗薯,好好味。烧猪脾配油醋汁沙律,$50因为见lunch set实在太抵, $50同样包埋汤、包同嘢饮,又有得拣沙律,谂住应该唔会太大份,叫嚟试吓。点知有两块大大嘅猪脾肉,我哋都好惊讶,猪脾肉好嫩,啲沙律菜加咗油醋汁,酸酸甜甜好开胃。好满意嘅一餐,下次再去一定会试牛扒,因为附近所有人都点牛扒食,一定好好味。另外佢仲有外送平台及外卖自取服务:>Foodpanda>DimOrder#怀旧扒房 #金凤大餐厅 #OldGoldenPh

香烧羊扒餐,$137

香煎大西洋雪鱼扒,$133

烧猪脾配油醋汁沙律,$50

>Foodpanda
>DimOrder

#怀旧扒房 #金凤大餐厅 #OldGoldenPhoenixRestaurant #lunch食咩好 #湾仔美食 #湾仔扒房 #湾仔必食 #旧湾仔 #外卖 #湾仔外卖 #外卖速递 #防疫日常