2012-04-23
土耳其菜系我o既至爱之一. o系众多土耳其菜馆之中,「Istanbul Kebab」系其中一间味道正宗兼水准唔错o既餐馆. 碰o岩上年年底要进修o既关系, 我最初系帮衬佢地o系尖沙咀乐道o既总店, 好味之余, 总觉得o个度o既价钱实在贵到唔成比例 (可能系因为隔离就系「曼联餐厅」, 要齐齐挨贵租o既关系啦!) 后来从佢地o既咭片中得知, 系西九龙中心开o左分店, 由于放工就脚, 所以趁呢排去试o下, 睇o下分店水准拍唔拍得著乐道总店.(注: 呢篇食评包含o左今年4月13日同4月17日两晚o既试菜)新o既分店位于 “西九” 8楼o既美食广场内 (见上图), 舖面干净企理. 呢度供应o既食品, 差唔多九成以上都同乐道总店o既一样. 而最明显o既分别, 就系价钱 - 粗略估计, 同一款食品, 呢度o既售价比乐道总店要平成4成至一半左右! 对我o黎讲当然系喜讯, 因为我可以用少o的弹药去试更多唔同款式o既食品. 我食o左o的乜? 立即介绍:Lavash 「土耳其薄面饼」 (HK$8; 见上图): Lavash 就系平时用o黎包 “卡巴卷” o既薄身面饼. 由于今晚我拣食饭, 所以剩系斋叫一块
总结: 呢间分店食品o既水准同尖沙咀乐道总店不相伯仲, 一样咁好. 讲份量, 呢度多过总店好多; 讲价钱, 呢度平过总店好多. 呢度贯彻o左土耳其菜 平、靓、正o既优点, 以后都唔洗返去乐道总店挨贵菜, o黎呢度食就okay啦!