2021-09-06
旺角又有宵夜好去处,最近花园街新开咗间叫「常尝食•深烧堂」嘅手工串烧店,外卖时间更去到深夜 2 点,啱晒夜猫一族。店舖面积不大,门面亦唔算好起眼,但店内环境不俗,装修得骨子企理,白色墙身配以长长嘅梳化靠背,设计舒适,感觉明亮自然。串烧有海鲜类、蔬菜类、肉串类、烧丸肠,全部都可以自选口味和辣度,另外亦有一系列厨师推介、花甲粉及饮品等供应,定价非常亲民。先嚟一条黄花鱼 ($78),鱼身烧至香喷喷,肉质肥美嫩滑,鱼皮脆卜卜,入口带阵阵孜然香,微辣惹味,不用焦点酱汁吃,已非常滋味。猪肉年糕 ($20) 猪肉烤得挺酥香,半焦脆半柔软,口感一流。入面嘅年糕嚼劲十足,柔韧又唔黏牙,同面头嘅猪肉好夹。另外串金菇肥牛 ($35) 亦非常好吃,以油花丰富嘅牛肉片包卷住金菇,肥牛烧得很香口,咸香惹味,加上爽口多汁嘅金菇,美味。京葱猪颈肉 ($35) 味道亦不俗,猪颈肉入味又弹牙,肉质肥瘦均匀,吃起来很爽脆。经过酱烧的京葱,食味亦不俗,入口完全无辛辣感,甜甜的,超好吃!原条茄子 ($40) 茄子原条上桌,大大件,肉质 Juicy 软绵,食落好香滑,加上以金银蒜、葱花、椒粒等铺面,烧完后更加浓香,够晒惹味,
原条茄子 ($40) 茄子原条上桌,大大件,肉质 Juicy 软绵,食落好香滑,加上以金银蒜、葱花、椒粒等铺面,烧完后更加浓香,够晒惹味,爱茄人士必试。
压尾点咗客花甲粉 ($56) 汤底同样可以自选辣度,内有花甲、金菇、豆卜同娃娃菜等。粉底有粉丝同乌冬可供选择。 花甲好新鲜,入口鲜甜无沙,粉丝晶莹剔透,滑溜又唔太腍。
配料拣咗豆卜($7)、黑汁丸($8)、鸭血($8) 同 响铃($8),豆卜索晒汤底精华,一咬爆汁! 鸭血大件厚肉,有诚意。响铃吸满汤汁,超级入味,正。
餐厅午市有两𩠌及三𩠌饭等供应,下次有空会再嚟试下。