2020-09-11 1741 浏览
自己一个去谂住试试佢嘅酸辣猪扒米线,而入座发现被安排坐系一张二人枱,但右手边有一张四人格坐紧两位女食客,其实我同佢哋枱与枱之间相隔少得可怕,只有大约几折手指折位,之间亦冇隔板阻隔😖反而左边就有隔板,想手移隔板过右边隔一隔,但原来系lock实咗。疫情期间咁样进食,令成个进食过程令我好惊🤢同埋虽然室内有冷气,但都几热下。我叫咗酸辣猪扒米线同冻柠茶,得知酸辣可以另上,所以唔系咗食得辣嘅我叫咗另上,而冻柠茶侍应姐姐亦会落单时提醒系单点,同埋酸辣会系有麻嘅,而出餐速度都几快。酸辣猪扒米线会配有脆花生同芫茜葱,汤唔系香浓个种,米线唔会系发胀晒,质地正常👌🏻三十尾嘅价钱嚟讲其实都算几抵,猪扒份量都几多😯但作为猪扒命名同出名嘅专门店,可能令我有所期望,食落其实并冇特别,觉得同普通茶记冰室个啲猪扒冇咩分别,首先猪扒唔系好厚个啲,亦唔会咬到猪扒肉质纤维咬断嘅质地,味道亦都一般,唔系好食到完全天然嘅腌制味同质地。反而个酸辣有惊喜,几啱我口味👍🏻酸菜系茎位切粒,所以会有脆脆咬口,咬落亦会有啲啲酸菜菜汁,味道上比较偏酸啲啲,加上辣得嚟会有麻,有齐酸辣麻层次,有辣香唔会太辣搅到辣到咩味都食唔到。而冻柠茶正常水平。

总括嚟讲,三十几四十蚊食碗米线,份量嚟讲co值算偏高,服务都几好,只系因为疫情之间坐位安排令人不安😖,同埋冷气唔够,如果夏天嚟食怕热嘅人要考虑下。
  • 麻辣酸菜