2018-02-12
星期六相约朋友行维园年宵,1行5 人4 大1小,去到中环九如坊仍在试业既慢煮两餐,食下佢哋既慢煮美食!虽然系小店,不过楼底很高,座位也灵活,餐厅安排我哋坐左张6 人台!坐底无耐,餐厅就俾左几杯茶我哋,杯茶味道香甜,令人醒神,细问之下原来系野菊花茶!饮完呢杯茶已经对呢间餐厅好有期待!餐厅餐牌简洁!今晚有九道菜可以选择,每个晚餐可以选择2 款菜,除了晚餐外还可以单点一d粥面!餐厅对墙壁介绍除左对食物质素有要求外,对煮法和味道也有高度要求,睇完之后我就更期待系咪真系做到介绍既内容!结果系令我非常满意!首先嚟到既有小辣羊肉窝,小小辣味入晒d 羊肉,味道十足,原全唔驶再加腐乳酱! 而且个辣味唔会抢左d羊肉味!羊肉煮到淋晒,一咬就离骨,非常好食!豉油炆猪肉,呢个菜系我哋最喜欢既𩠌菜,同行既小朋友不停地要用呢d香甜既鼓油汁嚟捞饭,可想而知呢个汁有几好食!猪肉嫩滑鲜甜,朋友话食落好似牛柳咁,我终于体会到慢煮既肉有几好食! 肉碎蒸咸蛋, 没有像平常蒸水蛋般嫩滑,有点似老少平安𠮶种口感,不过将平常咸蛋强烈既咸味,改到令每人都会觉得容易入口,咸香十足既美食!绍菜煮虾米,绍菜煮得淋,唔会硬,加上面头既粉丝索晒
绍菜煮虾米,绍菜煮得淋,唔会硬,加上面头既粉丝索晒d汤汁,鲜甜得嚟有有少少鸡汤既味道!
煎焗马头鱼 同 面鼓蒸豆腐,都好有家庭味道,马头鱼煎得香口,又唔油!外脆内软,鱼既鲜甜味得以保留!
至于豆腐,面鼓既咸配合豆腐既甜,滑得嚟又重口味,用嚟送饭最好!
除左晚餐外,我哋仲叫左两个单点美食,就系火辣香葱捞面 同 蚝屎猪骨粥。先讲香葱捞面,个面整到好干身,烟轫非常,重点系个估计加左猪油既辣酱汁,唔驶多,加少少令到个面索晒,个面即时变得好惹味,既甜又辣,加埋d葱非常香口!
再讲个猪骨粥,粥底绵,充满猪骨味,猪骨相信都经过慢煮处理,猪骨有d肉,非常嫩滑,一夹就离骨,而且仲保存到肉汁,唔驶加鼓油都得!
其实我仲想讲下佢d饭,不过open rice既相片上载有限,我只能记录到咁多!
埋单5 百几蚊,以咁高质既慢煮美食嚟讲呢餐已经系抵食! 再加上殷勤既服务同舒既环境,呢餐饭可以话系超值!
点解我会赞佢哋既殷勤服务?
因为埋左单之后,我哋喺度倾左阵计,喺呢个时候餐厅送左几杯黑杞子茶我哋饮,您话系唔系令人感到好窝心呢?