2020-01-31
农历新年过后复工,约咗个朋友喺观塘区食晚饭。新年流流,再加上疫情肆虐😷,好多餐厅都未必如常咁开,所以我哋都预先打定电话去餐厅确定有开同订枱。我哋六点几打去留座七点,准时去到,店员即刻为我哋送上热茶。餐厅装修真系得一个主题,就系支持香港人的,各式各样嘅海报、标语无所不在💛。望完环境后,就𥄫下个餐牌同墙上啲店主推介,无论寿司定热食小食都选择繁多。丼瀛特选丼($188),食材有三文鱼两片、剑鱼腩两片、牡丹虾一只、帆立贝一只、海胆一格同三文鱼籽。估唔到个卖相咁正,以为系一个普通大碗,点知系一个高身玻璃碗😍,啱哂打卡。味道唔错,刺身新鲜,而个饭落咗饭素有惊喜。天龙卷(4件)($98),个名劲型,而实际就系炸虾三文鱼卷。炸虾🍤切开咗都知好大只,卷物上面啲酱有少少辣。金菇牛肉卷($28),🐮切开咗有六嚿,连埋酱汁一齐食,几惹味。鸡软骨($21),🐔串烧即刻烧起,热辣辣脆脆的 。忌廉蟹肉薯饼(2件)($36),呢个一咬开就有爆浆嘅效果,啲忌廉涌哂出嚟🤤,同时亦都食得出有蟹肉丝。三文鱼腩海胆卷(4件)($98),由于食完个丼饭觉得啲海胆好好食,我哋就追加咗呢个卷。呢个卷嘅海胆同样好味啊😋!总括嚟讲,呢餐
鸡软骨($21),🐔串烧即刻烧起,热辣辣脆脆的 。
总括嚟讲,呢餐年初六嘅工厦晚餐唔错,食物味道、餐厅环境同服务都ok。夜少少八点到餐厅直头坐爆哂场啊!所以我哋食完都即刻走,废事其他人等咁耐。店员最后仲为我哋送上雪米糍☺️。