2023-01-27
2015 浏览
🐰年初四- 韩国菜🐇第一次试呢间,朋友讲酱油蟹好好食。我地book左8人枱,安排左坐上层,点左以下食物🤑1)酱油蟹x2份+白饭已经接近三年无食既酱油蟹,无试过系香港食呢!呢度既酱油蟹系一碟一只,是大size ,是有羔既肉蟹,开头都谂会唔会好腥呢?点知都几接近韩国水平,几鲜甜,又唔会比酱油抢味,佢腌得岩岩好,肉质亦都算唔淋,佢唔算系最蟹羔个种,但系捞饭食真系人间美味!值得一点既菜式!2)海鲜韩式煎饼🦑🐙🦐🥬呢个煎饼都系店中signature ,见到每枱都点既程度❤️佢用左大量既韮菜同海鲜去整,丰富既程度系材料比粉量更多,每啖都食到脆卜卜既煎饼同食材,仲有佢地既酱油唔会太咸(有点微甜),呢个系💯💯💯💯值得一食!3) 烧韩国鳗鱼🐟我未试过有人代烧鳗鱼,因为通常鱼类都比较易烧到痴底同易焦黑同爆口,店员好细心咁讲鲜佢地点整,先会用大火加热块板,然后将大大片既鳗鱼先煎成一块块,每边煎2-3 分钟,改做细心再烧到脆卜卜先加酱料黎食。酱料又同日本式鳗鱼唔同。佢整时已流口水🤤煎完既鳗鱼有鱼既油香同外皮脆身,大家都有3-4 件份量,佢仲分得好平均呢!连长辈都觉好食4)韩烧猪五花/ 腩肉/ 牛舌佢地会帮手烧同
1)酱油蟹x2份+白饭
2)海鲜韩式煎饼🦑🐙🦐🥬
3) 烧韩国鳗鱼🐟
我未试过有人代烧鳗鱼,因为通常鱼类都比较易烧到痴底同易焦黑同爆口,店员好细心咁讲鲜佢地点整,先会用大火加热块板,然后将大大片既鳗鱼先煎成一块块,每边煎2-3 分钟, 改做细心再烧到脆卜卜先加酱料黎食。酱料又同日本式鳗鱼唔同。佢整时已流口水🤤煎完既鳗鱼有鱼既油香同外皮脆身,大家都有3-4 件份量,佢仲分得好平均呢!连长辈都觉好食
4)韩烧猪五花/ 腩肉/ 牛舌
佢地会帮手烧同剪开,但由于朋友系烧肉expert ( credit to @happysavi ),佢整完都脆卜卜金黄色好好食,仲点左生菜盘比大家包起黎食,好正
5)部队锅
呢个比较失色,佢要另点拉面先有(同其他店唔同,平时正常有个面系入面?)而且一开火d芝士无面放上面,全部跌哂入汤(好奇怪),可能下次点另一个锅😂😂😂
6)炸酱面- 无特别,有点偏咸
店名:元丰园
地址:宝勒巷22-24云龙商业大厦地铺
韩国🇰🇷菜
#eatwithvava #eatwithvava_tsimshatsui #eatwithvava_koreanfood