2018-09-08
相信大家对陈根记都唔陌生,但系好惭愧地,我系未食过~~就算以前读U果阵啲人Gathering/Re-u成日黎呢到食,但咁岩我次次都冇出席lol,所以都未食过,今年年初报道佢未获领展续约就黎要结业!不过后尾又获领展口头承诺比个短期租约到今年年尾~系佢仲系到果阵试下佢!我谂呢到系晚晚座无虚席酒水系自己拎张单去拎大排档餐牌WASABI蟹籽手撕鸡 $82(例)黎到无理由唔食佢个招牌WASABI蟹籽手撕鸡?叫左例牌试下味,都真系几细份,一食WASABI味好出但又唔攻鼻,蟹籽就唔系好多,仲有好少既海哲,鸡肉唔系撕到好细果款,肉质就正正常常,系一道几有创意既冻盘,不过系你想像到既味道,同埋自己都整到,$82就有啲唔抵食孜然一条骨 $75呢碟系全晚最好食既一碟,镬气够,腌得几入味,肉质唔系话好嫰好嫰,但都OK,一定唔系又韧又鞋口果种,配啤酒一流冇阴公牛栢叶(少辣) $78对我呢啲好食得辣既人黎讲就真系一啲都唔辣,但味道系有少少泰式咁,冇阴公原来系冬阴公个Friend?所以系一道偏泰式既菜,酸酸尾尾又辣辣地,仲食到有香矛,而牛栢叶都挂到汁,呢个以大排档黎讲都系一款几新颖既配搭 椒盐鲜鱿 $80可
我谂呢到系晚晚座无虚席
酒水系自己拎张单去拎
大排档餐牌
WASABI蟹籽手撕鸡 $82(例)
WASABI蟹籽手撕鸡 (例)
孜然一条骨 $75
孜然一条骨
孜然一条骨
冇阴公牛栢叶(少辣) $78
椒盐鲜鱿 $80
蒜蓉蒸虾 $98
芝士粟米琵琶豆腐 $70
芒果一口脆 $38
整体黎讲,如果你唔系住得近/过黎沙田算方便既话,唔洗特登走入黎食,本身有谂过比「OK」既评价,因为佢都有一、两碟菜式系OK而且几有创意,唔似传统既大排档,但系以佢咁多年既历史同埋咁响既名声,其他有几碟质素唔得,水平参差,所以都系比「」,上网睇佢其实都开左间新店系大埔,叫「饥落亭」,但讲真,「陈根记」同埋佢既新店我都真系唔会再去,有好多大排档比佢做得出色。