2009-09-28
不经不觉已是第三年食这个季节限定嘅牛肉火锅, 由每年秋风起时, 一直可食到大约明年三月中, 差不多每十天八天我就会嚟吉野家食一次, 我都可算是这火锅的常客! 今年唔知系唔系有滚东东嘅关系, 吉野家好似提早左推出, 咁早亦只限部份分店先至有得食...饿咗半年的我, 一知道又推出咗, 今日就嗱嗱声到呢间吉野家开餐. 避免挤迫, 六点零d就嚟到, 知道佢地每年在餐里食物配搭上会有少少改动, 且看看今年有乜唔同....首先是价钱, 价位由初出嘅$39蚊, 去到旧年嘅$42蚊, 今年又再跳升至$46蚊添! 当然也要看看内里多了或少了些什么吧... 依旧系order 特切牛肉火㶽配日式火锅浓汤(另有野菜清汤, 但我比较钟意浓汤多d), 但今次店员问我要餐要跟白饭或乌冬? 乜唔系两样都有嘅咩?(以往一向都有!) 我心想:'乜加咗价反而少咗咁? 最终还是选了乌冬, 因为佢地嘅乌冬系好正嘅! 领餐之后, 趁火锅在加热之际(其实我唔明点解唔加热埋先俾客人, 咁样可省回我一些等候时间), 我便查看还有什么跟以往不同, 冇咗碗饭, 乌冬的份量明显比以往多, 算合理吧! 幸好牛肉和芝麻酱汁的份量冇少到!
领餐之后, 趁火锅在加热之际(其实我唔明点解唔加热埋先俾客人, 咁样可省回我一些等候时间), 我便查看还有什么跟以往不同, 冇咗碗饭, 乌冬的份量明显比以往多, 算合理吧! 幸好牛肉和芝麻酱汁的份量冇少到! 打开锅盖, 锅内发现比以前多了两片南瓜, 两件粟米和一个腐皮包, 其余当然还有旺菜, 金菇, 腐皮, 鲜冬菇, 豆腐等, 算交足料!
火锅滚了之后立即进食, 将乌冬放入锅里滚滚, 乌冬吸收了浓汤及肉汁便更加入味, 咬落咽咽韧韧, 好有咬口, 超正! 牛肉新鲜嫩滑, 无得顶! 腐皮包内里还有些年糕做馅, 有咬口! 反而南瓜片食落口有渣, 麻麻地!
整个餐食完相当满足, 连浓汤亦被我全部喝下去! 虽然价钱系加咗d, 但份量及味道依然交足, 认真抵食!