2022-12-14 763 浏览
屋企楼下开咗一间韩式小店-93亲古食堂〈韩语〔国语发音〕”亲古”意思系朋友〉!阿女见到即刻要试吓,发现foodpanda外卖自取有折扣,即刻叫咗一堆,一家四口当晚餐食。系一间正宗”小”店,门外面有吧枱高櫈,以供堂食。家庭式经营~店面太细,只有两个座位⋯⋯阿女要饮海带汤,我觉得味道几好嘅,而且好大碗,抵食!但阿女话稍咸,可能我味觉退化咗?有几只青口,海带量好多呢~本人极推炸酱面,系正宗嘅韩国煮法,绝对唔系包装炸酱面嘅味道,味道带一丝丝甜,但系唔会过咸,有薯仔粒,洋葱,猪肉等配料,捞面一流。韩式紫菜包饭系差唔多每一间韩式食堂必备嘅食物,呢度嘅紫菜包饭系即叫即整㗎,非常新鲜,不过如果繁忙时段,就可能需要等比较耐嘅时间。*明太子•蟹肉饭卷**芝士•烤牛肉饭卷*另一推介系辣炒年糕,虽然只系韩国街边小食,但系味道同正宗韩国食到嘅非常相似。亦可以追加芝士,拉面,炸物等配菜。非常建议加芝士,而且必须要趁热食,用芝士包裹年糕一齐食非常香口,调味适中唔会过辣。最后当然唔少得韩式炸鸡,为方便食所以我拣咗无骨炸鸡。随咗葱炸鸡有一堆葱放面,每款炸鸡配唔同嘅酱汁,应该系为咗唔好令炸鸡脆皮变软,所有酱汁都冇直接淋上

系一间正宗”小”店,门外面有吧枱高櫈,以供堂食。

家庭式经营~

店面太细,只有两个座位⋯⋯

海带汤

炸酱面

*明太子•蟹肉饭卷*
明太子•蟹肉饭卷

*芝士•烤牛肉饭卷*
芝士•烤牛肉饭卷

辣炒年糕

最后当然唔少得韩式炸鸡,为方便食所以我拣咗无骨炸鸡。随咗葱炸鸡有一堆葱放面,每款炸鸡配唔同嘅酱汁,应该系为咗唔好令炸鸡脆皮变软,所有酱汁都冇直接淋上鸡肉上。鸡肉炸得啱啱好,非常Juicy。到今日为止我哋一家四口已经食过:蜜糖,芝士,甜辣,火辣,葱炸鸡。每款都非常好味,首推蜜糖或者甜辣~
各式无骨炸鸡(6件)

等候期间,同店内一家几口倾偈,先知道小哥哥主厨曾经去韩国working holiday咗1年嘅时间。喺韩国食店打工学厨,返到香港亦喺食肆有几年工作经验,之后决定创业,开咗呢一间小食堂,做出好多韩国正宗口味嘅食物。大家一定要去试吓,虽然店面太细,只有两个座位,同店外边嘅吧枱,但系无阻食物嘅美味,同埋难得喺香港食到咁正宗嘅韩味。

*后话:原来小店个名”93”系小哥哥出生嘅年份㖞~今日写食评前,系第五次食佢间舖头嘅嘢食啦。加油,小哥哥!
2022-12-05
海带汤
炸酱面
明太子•蟹肉饭卷
芝士•烤牛肉饭卷
辣炒年糕
各式无骨炸鸡(6件)