2016-10-17
话说呢日要食中秋节饭,但行街又行到又热又攰,虽然我全日都无食野,但又唔敢食太饱,于是就谂住同大少去食啲甜品喇!黎到淘大,大少话我知呢边附近有开一间新嘅糖水铺,咁我地就谂住试下啦!外观好似独树一格嘅小木屋,玻璃窗上仲有大大个心心,未食都feel到个甜 入到黎果时都基本上爆晒,好在仲有张喺角落头嘅二人台,其实我系想坐果张摇摇椅架! 😭丫!我觉得呢度有个特别位就系呢度有个角落系有自助花茶同埋自助朱古力喷泉😍😍😍可惜我地食到最尾先发现 😭由于呢餐系我地嘅第一餐,但夜晚又约左屋企人食饭,于是就咩都叫下黎医肚,但又唔可以食得太饱㖞餐牌内容丰富,而且差不多每样都图文并茂唔洗估估下出面睇店铺外观就似浪漫满屋,室内用上暖系黄灯,店内到处都有心心、花草等作装饰,营造甜蜜感觉,好有心思!等左一阵,有野食lu~小妹个人就超级喜欢黑松露,所以就点左呢个黑松露挞作为一个黑松露控,本人觉得呢个挞系有令人想encore嘅冲动黑松露味好出,好重,温温暖暖的,牛油饼挞细细件,唔会太饱,但可以暂时顶到肚嘅去亲食甜品,梗系想食榴连野今次呢味「天荒地老榴连摩天轮」都几重榴连味,上面仲有啲西米珠珠大少就点左呢个椰皇椰皇上面铺左一
可惜我地食到最尾先发现 😭
唔洗估估下
等左一阵,有野食lu~
黑松露挞
天荒地老榴连摩天轮
榴连飘香椰皇子
椰皇上面铺左一层榴连飘香,榴连多到漏出黎咁
食晒啲榴连之后,发现原来下面系凝结左嘅啫喱状椰皇
大少表示满意
伯爵茶飘雪冰
见menu睇落有个茶煲好得意咁
黎到我地呆左!无谂过系咁大份🙈
上面啡色一粒粒果啲似凉粉
再有一堆飘雪冰同粟米片
由于个茶煲入面有干冰,其实都几岩呃Like架!哈哈
但当真系要食嘅时候要小心,因为份量真系太多啦!一「不」落去,啲凉粉粒粒就好易跌晒落台架啦!