2018-09-09 51 浏览
今次同朋友食下近期好兴嘅粥底海鲜火锅,一向食海鲜都讲究新鲜,唔新鲜真系几大碟几平都无用,当然要拣返间稳阵好食嘅餐厅开饭喇。我都系第一次食不过当然朋友推介话海鲜新鲜先去食,一坐下侍应就好快手俾调味料,另外枱边放左只计时鸡,说明每样海鲜最佳烹调时间,非常贴心。点了个椰青水饮下,好大个好甜绝对足够一餐打边边,而且价钱都差不多,好过饮其他野呢。海鲜类只要够新鲜真系点整都好味道。只肉蟹同鲍鱼都仲郁紧好新鲜,即叫即切。有肉蟹当然放落去个粥底煲下带出蟹粥鲜味,鲍鱼好弹牙煮得刚刚好,而扇贝咁大只好有口感。仲有两款贝类跟餐份量都够两个人,我认得一款细蚬仔好鲜甜,煮左开盖要快食,甩左肉都未必揾得返另一款就有口感多啲大只有咬口,全部一煮完都开哂口就知新鲜。自选材料可以选择六款,我地都拣素食类为主,但眼见人地枱肥牛几吸引就叫碟试下,肉味都重而且肥膏位置不算多另一款推介就系黄金鱼皮,卖相金黄色又脆又大块。其实配料就不过不失。自制蟹粥: 我地将所有海鲜都吃光光除了蟹,哈哈,为烹调蟹粥做好准备之后留返汤底会加返白粥仲有南瓜芋头粟米压碎晒,再落冬菜,菜莆粒,大头菜粒,猪油渣粒就完成,煮出来成品金黄色好甜,同埋都好饱肚

椰青

海鲜类只要够新鲜真系点整都好味道。

肉蟹饱鱼扇贝

鲍鱼

另一款就有口感多啲大只有咬口,全部一煮完都开哂口就知新鲜。

粥料+贝类
蚝贵妃蚌金刀贝

粥底汤底

火锅配料-金菇+肥牛
菜类冬菇鱼皮

之后留返汤底会加返白粥仲有南瓜芋头粟米压碎晒,再落冬菜,菜莆粒,大头菜粒,猪油渣粒就完成,煮出来成品金黄色好甜,同埋都好饱肚加埋啲菜粒非常香口。我地仲留返蟹肉自制蟹粥好好享受。

自制蟹粥
2018-08-29