2013-12-28 5655 浏览
十一月初,小肥突然患上「大肠激躁症」 ,肠胃不适,导致食欲不振,Auntie A请客差啲都要缺席;幸好食药过后,肠胃得以舒缓,饭局当晚病情有好转,小弟方可应邀出席。因医生叮嘱小肥要注意饮食,暂时唔准食太油腻之食物,此食评中o既食物分数及评语大多由当晚坐喺小肥旁边o既Auntie P提供 。XO仔喺度想首先多谢Auntie A诚邀晚辈作客,以及Auntie P为食物作出评价,不过小弟更加要多谢同桌o既每位长辈给予XO仔无微不至o既照顾 ,真系好温馨!印象中小肥多年前好似黎过「满福楼」饮茶,记得食物质素都有番咁上下;冇再帮衬o既主要原因系地区挤塞 ,而且离地鐡站颇远。「满福楼」系酒店中菜厅,楼面高,冷气足,地方光猛阔落,卫生舒适,就算全厅满座都唔觉得特别嘈。客观评论,虽则万丽海景酒店贵为五星级酒店,但其下之「满福楼」中菜厅o既服务就比较平庸 。服务生态度并非恶劣,但亦不见得特别友善,工作态度其实都算系几散漫;当晚除咗分𩠌同上菜之外,冲茶、加水、换碟等都要客人不断自己提出要求,佢地先慢条斯理去跟进,好多时都系客人自己斟酒饮添,唔讲真系唔知自己喺酒店食紧野啰 !Auntie A一早
十一月初,小肥突然患上「大肠激躁症」
,真系好温馨!

Auntie A一早写哂𩠌,人齐就开饭;先上四小碟,跟住饮汤,接住就上虾、鱼、鸡、菜、饭、甜品,非常丰富

四小碟之脆皮烧腩肉:烧腩肉层外皮好香脆,肉质一啲都唔嚡唔实,而且肥膏唔算多,感觉唔油腻,所以小肥食完再食
四小碟之脆皮烧腩肉
四小碟之椒盐九肚鱼:惊椒盐会刺激肠胃,所以XO仔冇食。据Auntie P报导,九肚鱼做得唔够松。
四小碟之椒盐九肚鱼
万寿果螺头煲凤爪枚肉汤:个螺头汤好足料,而且好够火喉,带甜o既味道浓得黎唔浊,面层又冇油,健康美味
!细心o既Auntie P指出,师傅好有心机地舖砌出汤料,推砌出黎o既鸡脚山以木瓜作底,美观得黎无论系颜色定系食材都非常之有层次
万寿果螺头煲凤爪枚肉汤
豉油皇煎生中虾:Auntie T同Auntie P二口同声地大赞只游水虾新鲜爽口,煎得够干身,且野味得黎唔会过咸,似乎唔食得o既XO仔又走宝lu
豉油皇煎生中虾
头抽姜葱篜原条青衣柳:青衣并非鱼形上,Auntie P猜测师傅系先将青衣切成一件件后先蒸;小肥冇谂过不过非常同意。青衣柳鱼肉好滑,不过就如Auntie P所言般唔够幼嫩,估计此乃师傅以「先斩后蒸」o既煮法所引致。
头抽姜葱篜原条青衣柳
正宗盐焗鸡:盐焗鸡连杂上,鸡肉香嫩入味,唔错!
正宗盐焗鸡
鲍汁柚皮唐生菜:鲍汁乃茨汁,大肥话算油腻,小肥又冇得食;唔知Auntie P系咪安慰我呢
,佢话个鲍汁好有味,不过柚皮就有少少「渣」。
鲍汁柚皮唐生菜
四小碟之卤水猪脚仔
腊味糯米饭
腊味糯米饭
蛋白杏介茶

「满福楼」地方唔差,食物质素及美味程度属中上,只系服务生态度欠缺诚意
,平庸得很。因Auntie请客,𩠌菜价钱不详,作为后辈o既小肥亦唔好意思问,抵唔抵食就不得而知。XO仔当日虽然不在状态,进食不多,但仍得到多位长辈关心,深感荣幸被邀之余,简直系幸福满泻
;Auntie Uncle们~感激!感激!
2013-11-08
四小碟之脆皮烧腩肉