2014-09-21
谈心吗?除了人物外,时间和地点都好重要😶今日难得2个沙田妹黎到铜锣湾,为左揾呢间冇商业街味既小店,黎放松一下。远离铜锣湾中心大约10分钟既路程,位于一间大厦既12楼,只有3位戴著围裙既姐姐~嗯。有点私房菜的感觉。首先要按门钟,之后入到小店::一边只有15至18个座位,另一边就有一个好大既open kitchen.好开心被安排坐在厨房大云石枱的一边,可以看到食物准备的过程~睇住佢地好安静,好用心地准备我地既食物既背影,即使整间店大家都好刻意地小声谈话,幸福既感觉就洋溢满成个环境。首先系好精致既afternoon tea set: 第一层只有3件~~少不了的英式松饼,配自家草莓酱,仲有即做既芝士火腿三文治同三文鱼三文治。真系好有妈妈的手既感觉第二层充分地表现左老板娘既诚意::3大件cut cake,仲有一旧brownie同fruit tart.Cut cake系每日新鲜做既,tiramisu咖啡味够哂浓,鲜果忌廉蛋糕有满满既草莓同蓝莓,仲有nutella cake w/nuts..另外我地仲叫左一个house salad同oreo lover::house salad好fresh, 味道似
远离铜锣湾中心大约10分钟既路程,位于一间大厦既12楼,只有3位戴著围裙既姐姐~嗯。有点私房菜的感觉。 首先要按门钟,之后入到小店::一边只有15至18个座位,另一边就有一个好大既open kitchen. 好开心被安排坐在厨房大云石枱的一边,可以看到食物准备的过程~睇住佢地好安静,好用心地准备我地既食物既背影,即使整间店大家都好刻意地小声谈话,幸福既感觉就洋溢满成个环境。 首先系好精致既afternoon tea set: 第一层只有3件~~少不了的英式松饼,配自家草莓酱,仲有即做既芝士火腿三文治同三文鱼三文治。真系好有妈妈的手既感觉 第二层充分地表现左老板娘既诚意::3大件cut cake,仲有一旧brownie同fruit tart. Cut cake系每日新鲜做既,tiramisu咖啡味够哂浓,鲜果忌廉蛋糕有满满既草莓同蓝莓,仲有nutella cake w/nuts..
::house salad好fresh, 味道似cascer沙律,有罗马生菜,粟米,车厘茄同白菌。 Oreo Lover 系waffles w/ oreo ice cream
睇住waffles新鲜出炉,蛋味非常浓郁,唔似平时其他地方既粉浆味waffles..配埋oreo雪糕真系好幸福好满足不过如果再脆口啲就更好!! 最后既幸福来自一壶暖透心既花茶::喺整个茶叶架上,自选既最爱-桂花,系食完 甜品之后中和味蕾既满足。 有时,简简单单地看著别人为自己准备既心意,比任何事物都满足。