2024-01-26 1281 浏览
前言得闲无事去深水埗玩,咁岩行过西九,见到呢间餐厅居然未执,就好似见番以前嘅朋友一样,一谂起以前同佢嘅点滴,心中不禁勾起一阵甘苦嘅思绪,所以毅然决定入去食番一餐,回味一下。以上全部都系尻UP,纯粹系同朋友黎到,想逃战下D野有几难食,谂住大家知难而退,点知各自都铁头而引发嘅悲剧……食物炸物、甜品寿司D食物质素我就唔多讲,有相为证,系睇到都唔想食嘅等级,而你一入口就会直接感觉到无需解释嘅难食。尤其系佢D寿司,首先你睇到块紫菜好似好湿好淋咁样,唔好意思,虽然其实唔系好湿,但佢系比你想像中更加淋,软淋到一个地步你系可以系块紫菜度揾到咬口,系紫菜度找寻咬口你听过味?当佢同埋旧饭一齐送落口,其实你系要咀嚼好耐先可以吞,非常之唔似食紧寿司。然后系寿司上面嘅配菜,果块章鱼真系唔讲得笑,本身系已经无味,食落去块章鱼系极度烟韧,加埋岩先讲嘅紫菜,二个buff加强左寿司嘅咬口,令到要吞呢块寿司要更加长嘅时间。三文鱼系有小小接近臭嘅边缘,已经唔系好唔好食嘅问题,我当日食完无肚痛都算系咁。其余野都系水准之下嘅难食,最好食居然系D有小小汁嘅寿司,因为佢起码有D汁调味。另外D泡菜同甜品,泡菜系除非大白菜之外,其他全
食物
炸物、甜品
寿司

另外D泡菜同甜品,泡菜系除非大白菜之外,其他全部都无泡菜嘅感觉,至少可以话系唔会令你开胃,而且大白菜都系有阵味。
甜品应该都系入货,正正常常,所以反而系OK,之不过果个绿茶布丁都系完全无味。
当日我系大概两三点黎呢间餐厅,加上系星期三,所以系非常之少人,虽然我唔知平时又或者午或晚市会唔会多人D,不过我系非常之钟意人少少又无咁嘈杂嘅地方。
而且佢果间格系比较宽阔,唔好话同普通放题或者烧肉比,就算系同冰室比都系嬴,而且张台都系够哂大,活动空间系VERY OK。
虽然成间餐厅嘅设计可以话系好随便,尤其系几乎全黑色,D台台凳凳清一色嘅材质,就好廉价嘅感觉,但本人非常非常喜欢比较暗嘅环境,对于我黎讲反而系加分项。
同朋友虽然食得唔系咁安乐,但至少坐低吹下水倾下计,系呢度反而系高水准。
清洁程度我认为可以,最起码无咩油。当时虽则当时客人好少,但系服务员亦马不停蹄咁清洁,我谂呢个系当中一个原因。
价钱
明将出名系咩?除左难食之外当然系佢嘅价钱,七十几蚊嘅任食,你全香港都揾唔到几间啦系咪?
七十几蚊其实好多时候你系茶餐厅都系食呢一个价,虽然大部份茶餐厅系好食过佢,但呢一间野净系以坐低静静地思考下人生黎讲,都明显比其他同价餐厅好啦。
尤其系而加D茶餐厅有几唔好礼貌,D野食有几行货,香港人心中有数……
结论
如果问我推唔推荐,我系完全唔推荐,因为D野真系太难入口,但如果无地方坐,想有小小玩味可以黎
因为呢间虽然系难食,仲要系都几难食,但我同朋友作为寻乐过黎食饭,居然系会有一番滋味
题外话/补充资料: 揾唔到红豆军舰ORZ 可以睇得出明将平时可能仲会有印尼姐姐黎食,因为四周张贴嘅「不准浪费」字样嘅标示,唔单止系有英文版,仲有印尼文版文。 作为一间以价钱同难食招来顾客嘅店,佢几乎系十年如一,无变过嘅难食,无变过嘅装修,无变过嘅果种好「霉」嘅感觉,我反而系佩服佢地果种奇特嘅坚持……又或者系求其。
2024-01-24
  • 真系无,可能系布丁